Industrija

Goša među pet slučajeva drastičnih kršenja radničkih prava u Evropi

Slučaj Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke našao se među pet drastičnih slučajeva kršenja radničkih prava u Evropi.

Ovu kompaniju je Evropska konfederacija sindikata (EKS) osudila zbog neisplaćivanja zarada, niskih plata, nepoštovanja kolektivnih ugovora i odsustva kolektivnog pregovaranja sa sindikatima.U toj grupi firmi i organizacija u kojima su kršena prava radnika su Udruženje banaka Slovačke, McDonald's, Nestle i Samsung.

U saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije se ističe da će EKS i pojedinačno sindikati iz 39 evropskih zemalja, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, 7. oktobra, ukazati građanima Evrope na višegodišnju agoniju zaposlenih u Goši.

Navodi se da se zahvaljujući Savezu samostalnih sindikata Srbije, koji je EKS, međunarodnu organizaciju sa 45 miliona članova, redovno obaveštavao o problemima u Goši, čiji su radnici bili u šestomesečnom štrajku jer im strani poslodavac nije isplatio više od dvadeset zarada, niti uplaćivao poreze i doprinose, evropska sindikalna javnost zainteresovala za taj slučaj.

Svi evropski sindikati, na svojim portalima i svojim članovima, tvitovaće poruku o situaciji u Goši, koju je od slovačke firme ŽOS Trnava kupila kiparska firma Lisnart Holdings.

Podsetimo, radnici FŠV Goša prekinuli su višemesečni štrajk 15. septembra, Sporazumom o okončanju kolektivnog radnog spora koji su zaključili predstavnici poslodavca i zaposlenih u prisustvu miritelja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!