Društvo

Gotovo polovina škola na svetu nema pitku vodu i toalete

Gotovo polovina škola na svetu nema pitku vodu, toalete i umivaonike za pranje ruku, što dovodi milione dece u opasnost od raznih bolesti, saopštili su stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Gotovo 900 miliona dece bori se s nedostatkom osnovnih higijenskih uslova tokom svog obrazovanja, stavljajući tako svoje zdravlje u opasnost.

“Ne možete imati kvalitetno okruženje za učenje bez tih osnova”, kazao je dr. Rick Johnston iz Svetske zdravstvene organizacije, glavni istraživač na projektu, dodavši da nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može prouzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt. Međutim, mnoga su deca prisiljena da rizikuju zdravlje da bi učestvovala u nastavi, pokazuje izveštaj, koji su zajednički izradili UNICEF i WHO, prvo koje se posebno bavi školama.

Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurno i pouzdano snabdevanje pitkom vodom, koja utiče na gotovo 570 miliona dece. Gotovo 20 odsto škola uopšte nije imalo pitku vodu. Nešto više od trećine škola nije imalo odgovarajuće sanitarne čvorove, a jedna od pet osnovnih škola i jedna od osam srednjih škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Gotovo polovina nije imala odgovarajuće uslove za pranje ruku, koji su neophodni za pomaganje u sprečavanju širenja infekcija i bolesti. Najgora je situacija u Subsaharskoj Africi, Istočnoj i Jugoistočnoj Aziji.

“Ovi podaci su šokantni. Posledice su vrlo široke u smislu dečjeg pristupa obrazovanju i opštem zdravlju”, dodao je izvršni direktor humanitarne organizacije WaterAid Tim Wainwright.

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!