Saobraćaj i transport

Grad Niš predao aerodrom državi, građani protestvuju traže ostavke čelnih ljudi

Po preporuci Vlade Srbije, Veće grada Niša donelo je u petak odluku da imovina i osnivačka prava aerodroma "Konstantin Veliki" pređu u državno vlasništvo, ali da bi odluka bila konačna, potrebno je da je potvrdi i Skupština grada Niša.

Zbog "podržavljenja" aerodroma "Konstantin Veliki" oko 2.000 građana Niša protestovalo je u subotu na Trgu kralja Milana i ispred Gradske kuće, zahtevajući da Skupština grada ne dozvoli promenu vlasništva aerodroma, i da gradonačelnik i Gradsko veće podnesu ostavke. 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović  izjavio je za agenciju Beta da odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma "Konstantin Veliki", grad Niš nije "nikome ništa poklonio" već je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine.

Prema njegovim rečima, tadašnja gradska vlast se obavezala da za 157 hektara zemljišta na aerodromu, koje je preneto u vlasništvo grada, ustupi Ministarstvu odbrane zemljište u vrednosti 1,5 milijardi evra i 21.000 kvadrata stambenog prostora u kompleksu nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji". 

"Grad Niš je još 2012. godine trebalo da pokrene postupak ustupanja zemljišta vojsci, ali do danas to nije urađeno. Nije izmirena obaveza ni za stambeni prostor", naglasio je Bulatović. 

On je kazao da grad nije do sada ispunio svoje ugovorne obaveze, jer u budžetu nema toliko para. "Iznos od 1,5 milijardi dinara premašuje trećinu gradskog budžeta, odnosno to je iznos, koji je u proteklih pet godina grad izdvajao za izgradnju na svom području", istakao je Bulatović. 

Bulatović kaže da je odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma "Konstantin Veliki", grad Niš u potpunosti izmirio svoju obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane.  "Grad je imao na raspolaganju još samo godinu dana da izmiri obavezu prema Ministarstvu odbrane, nakon toga bi morao da plaća penale za neizmirene obaveze i to dnevno 6.013 evra", izjavio je Bulatović.

On je naglasio da Niš ima i dalje svoj aerodrom sa koga će leteti avioni i na kome će se povećavati broj linija i putnika. "Država je preuzela obavezu da brine o aerodromu, da ga finansira, razvija, prati sve standarde i mere bezbednosti. Država je i do sada pomogala finansijski i u opremi, bez njene pomoći ne bi imali sadašnje rezultate", kazao je Bulatović.

Prema njegovim rečima, netačne su informacije, koje su se čule u javnosti da će država, zbog razvoja beogradskog aerodroma, ograničiti broj putnika i linija sa niškog aerodroma. 

Međutim, u Nišu su protesti nastavljeni i u nedelju kada je oko 1.000 građana protestovalo na centralnom trgu i ispred Gradske kuće i skandiralo: "Ne damo aerodrom!" i "Ostavke, ostavke!" gradonačelnika Darka Bulatovića i Gradskog veća.

Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara rekao je da je Aerodrom u Nišu građen samodoprinosom građana i da predstavlja "poslednju kotu odbrane egzistencije" građana Niša. "Ne branimo samo aerodrom, branimo sebe i svoj grad", rekao je Jovanović.

Jedan od organizatora skupa, Miloš Bošković rekao je da građani ne veruju izjavama gradskih i republičkih čelnika da grad Niš nema para da ulaže u dalji razvoj i da zbog toga aerodrom mora da pređe u državno vlasništvo.

"Gradonačelnik plaši odbornike Skupštine grada da će, ukoliko aerodrom ne postane državni, grad da bankrotira i da neće imati za plate. Osoblje na aerodromu poslednjih dana namerno pravi gužve da bi pokazalo da grad nije sposoban da upravlja aerodromom", rekao je Bošković.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!