Industrija

Građani bi u 2020. godini mogli da dobiju besplatne akcije EPS-a

"Elektroprivreda Srbije" bi ove godine trebalo da postane akcionarsko društvo, što otvara prostor da građani tokom 2020. godine mogu konačno da dobiju i akcije "Elektroprivrede Srbije".

Vlada Srbije je u poslednjem pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu, i obećala da će tokom ove godine promeniti pravni status ovog javnog preduzeća. Prelazak u akcionarsko društvo, između ostalog, znači i da će biti raspodeljeno 15 odsto akcija građanima koji imaju pravo na njih bez naknade.

Prvi korak na ovom putu biće raspisivanje tendera za procenu imovine. U međuvremenu sprovodi se akcioni plan reforme korporativnog upravljanja, uz podršku konsultanata iz Evropske banke za obnovu i razvoj, pišu Novosti.

“U 2020. godini promenićemo pravni status EPS-a u akcionarsko društvo, u skladu sa tekućim procesom restrukturiranja preduzeća i finansijskom konsolidacijom sa ciljem da se poboljša održivost kompanije i obezbedi njeno profesionalno upravljanje. Usvojili smo brojne vladine odluke o uspostavljanju prava svojine na celokupnoj imovini i imovini EPS-a. Raspisaćemo tender za procenu imovine i imovine kompanije”, stoji u pismu o namerama.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!