Finansijske usluge

Građani Srbije za 6 meseci karticama potrošili milijardu evra

Korisnici platnih kartica u Srbiji za 6 meseci potrošili 143 milijarde dinara na kupovinu - prosečna transakcija iznosi 1.785 dinara.

Građani Srbije su u prvih 6 meseci ove godine, plaćajući karticama, potrošili 143 milijarde dinara ili oko milijardu evra. Kada se ovaj iznos podeli sa brojem obavljenih transakcija od 80,6 miliona, dobije se podatak da je prosečni trošak iznosio 1.785 dinara po jednoj kupovini.

U Srbiji ima oko 3.5 miliona aktivnih debitnih i pola miliona kreditnih kartica. Najnoviji podaci "Masterindeks" istraživanja o finansijskim navikama i potrebama, pokazuje da sz debitne kartice najpopularnije sredstvo plaćanja u Srbiji, BIH, Bigarskoj i Hrvatskoj.

Podaci pokazuju da 65 odsto građana Srbije i Bugarske i 46 procenata stanovništva BIH debitnom karticom plaća prehrambene namirnice, dok 75 odsto Hrvata karticama kupuje odeću.

Kada je reč o kreditnim karticama, u Srbiji je kreditnim karticama najviše kupuju nameštaj i kućni aparati, dok građani Hrvatske kreditne kartice koriste za kupovinu odeće. U Bugarskoj se ovim karticama najčešće kupuje hrana i vrši online kupovina.

Za prvih 6 meseci ove godine, građani Srbije su sa bankomata podigli ukupno 326 milijardi dinara ili, u proseku, 8.270 dinara po transakciji.

 

Izvor: Novosti

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!