Razvoj

Gradovi u kojima se najbolje živi

Prema istraživanju “Economist Intelligence Group”, Melburn je sedmu godinu zaredom proglašen najboljim gradom za život na svetu, dok istovremeno drugi australijski grad Sidnej nije ušao ni u prvih deset zbog straha od terorizma.

Istraživanje je obuhvatilo 140 gradova u svetu, a glavni kriterijumi su bili stabilnost, zdravstvena zaštita, kulturni sadržaji, zaštita životne sredine, obrazovanje i infrastruktura.

Prvih deset na listi su: Beč, Vankuver i Kalgari u Kanadi, Adelejd i Pert u Australiji, Ouklend na Novom Zelandu, Helsinki i Hamburg. Melburn, drugi najveći australijski grad i glavni grad države Viktorije, dobio je najviše ocene za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i infrastrukturu. Među najgorim gradovima za život na svetu su Damask, Lagos u Nigeriji, Tripoli, Daka i Port Morsbi na Papui Novoj Gvineji.

S druge strane, prema rang listi konsultantske kuće „Merser“, najbolji grad za život već osmu godinu zaredom je Beč (Austrija), a slede ga Cirih (Švajcarska), Ouklend (Novi Zeland), Minhen (Nemačka), Vankuver (Kanada), Dizeldorf (Nemačka), Frankfurt (Nemačka), Ženeva (Švajcarska), Kopenhagen (Danska), Bazel (Švajcarska) i Sidnej (Australija). Sudeći po tome najbolje uslove za život svojih građana obezbedile su: Austrija, Nemačka, Švajcarska, Danska, Australija, Kanada i Novi Zeland.

Beč je najbolji grad na svetu za život, jer je dobio najviše ocene za bogat kulturni život, bezbednost, uređen javni gradski prevoz, zdravstvo, školstvo, dobru povezanost sa svetom, mnogo zelenih površina i mogućnosti za rekreaciju i još mnogo toga. Beč spada među najprosperitetnije regione EU i 5. je najbogatiji grad-region Evropske unije. Grad uživa i visoku međunarodnu reputaciju u pogledu životnog standarda, niske stope kriminaliteta i visokog nivoa lične i socijalne sigurnosti stanovništva. Beč ima jako dobro razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, koja se konstantno i planski dalje razvija i usavršava.

Interesantno je da se velike metropole ne nalaze među Top 35. Tako na primer, Pariz je na 38. mestu, London je na 40. mestu, Njujork na 44. mestu, Rim na 57. mestu, Prag na 69. mestu, a Moskva tek na 168 mestu. Na začelju od 231 grada, koji su analizirani je Bagdad (Irak). Prilikom istraživanja se upoređuje 40-tak najrazličitijih stavki od infrastrukture, političke stabilnosti, bezbedonosnog aspekta, obrazovanja, sistema zdravstva, kulture, zaštite prirodne sredine.

Na ovoj listi Beograd je zauzeo 138. mesto, što je pomak za tri mesta u odnosu na 2016. godinu kada je srpska prestonica bila na 141. poziciji. Ipak, Beograd još kaska za gradovima iz okruženja pošto je Ljubljana na 76. mestu, a slede je Budimpešta (78. mesto), Atina (87. mesto), Zagreb (98. mesto), Bukurešt (107. mesto), Sofija (116. mesto) i Istanbul (133. mesto), dok su iza njega Sarajevo (159. mesto), Skoplje (161. mesto) i Tirana (176. mesto).

Postoje i druge kategorizacije gradova u svetu

Prema godišnjem izveštaju “Mapping the world's prices”, a na osnovu osam indeksa o bezbednosti, zdravstvenoj zaštiti, troškovima života, kupovnoj moći, odnosu cena nekretnina i dohotka, vremena uobičajenog putovanja u saobraćaju, zagađenja i klimatskih uslova, rangirano je 47 radova.

1.Velington (Novi Zeland),

Grad s najboljim kvalitetom života na svetu, Velington ima najmanju stopu zagađenja od svih gradova i našao se u top 10 u još četiri kategorije.

2. Edinburg (Velika Britanija),

S najboljim prolaznim vremenom u saobraćaju, na drugom mestu što se tiče zdravstvene nege i treći grad po pitanju zagađenja.

3. Beč (Austrija),

Beč je najbolje ocenjeni grad izvan engleskog govornog područja zahvaljujući najboljoj zdravstvenoj nezi od svih ostalih gradova, kao i šestom mestu što se tiče bezbednosti.

4. Melburn (Australija),

Treće mesto što se tiče kupovne moći, kao i mesto na listi od top 10 u zdravstvenoj zaštiti, odnosu cena nekretnina i dohotka i klimatskim uslovima, Melburn su doveli do četvrtog mesta na ovoj tabeli.

5.  Cirih (Švajcarska).

Cirih je osvojio prvo mesto u indeksu kupovne moći, a drugo što se tiče bezbednosti i zagađenja.

Slede: Kopenhagen (Danska), Otava (Kanada), Boston (SAD), Amsterdam (Holandija) i Sidnej (Australija).

Na listi najskupljih gradova na svetu nalaze se:

1.      Hamilton, Bermudi - 4.769 dolara (prosečni mesečni troškovi),

2.      San Francisko, SAD - 4.612 dolara,

3.      Njujork, SAD - 4.207 dolara,

4.      Ženeva, Švajcarska - 3.314 dolar,

5.      Hongkong, Hongkong - 3.244 dolara,

6.      London, Velika Britanija - 3.228 dolara,

7.      Dubai, UAE - 3.006 dolara,

8.      Singapur, Singapur - 2.940 dolara,

9.      Honolulu, SAD - 2.906 dolara,

10.  Sidnej, Australija - 2.888 dolara.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!