Industrija

"Hisense" objavio nameru za preuzimanje svih akcija "Gorenja"

Kineska kompanija "Hisense" objavila je nameru za preuzimanje svih akcija slovenačkog proizvođača aparata za domaćinstvo "Gorenje".

Namera o preuzimanju objavljena je u slovenačkim novinama "Delo".

Istovremeno, kompanija "Gorenje" je najavila da će ostaviti tri upražnjena mesta za novog strateškog partnera u Nadzornom odboru koji treba da bude imenovan 12. juna, prenosi slovenačka agencija "STA".

Saopšteno je i da neće biti isplate dividendi, s obzirom na to da je raspodeljeni profit na nuli.

Akcije "Gorenja" su pale za skoro 2 odsto na 11,05 evra, što je niže u odnosu na 12 evra po akciji koliko je kineska kompanija ponudila za većinski udeo u kompaniji od 50 odsto plus jedna akcija.

Uprava "Gorenja" je saopštila u sredu da je između tri ponude, koje su stigle do utorka, 8. maja, izabrala "Hisense", koji je dao najvišu ponudu.

Na osnovu broja postojećih akcija "Gorenja" krajem marta, "Hisense" će, prema računici "STA", platiti udeo od 50 odsto plus jedna akcija u slovenačkoj kompaniji više od 146,5 miliona evra. Prema ponuđenoj ceni od 12 evra, ukupna tržišna kapitalizacija slovenačkog koncerna iznosila bi 293 miliona evra.

Postupak izbora strateškog partnera počeo je formalno u februaru ove godine, a konsultant "Gorenja", kompanija "Rotšild & Co" je pre toga stupila u kontakt s brojnim međunarodnim kompanijama i ispitala mogućnosti povezivanja "Gorenja" s nekim od velikih igrača.

"Gorenje" je lani ostvarilo prihod od 1,31 milijarde evra, što je četiri odsto više nego prethodne godine, dok je neto dobit iznosila 1,2 miliona evra, a za ovu godinu planira povećanje prodaje za deset odsto.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!