Industrija

“Hyundai” razmatra mogućnost otvaranja fabrike u Hrvatskoj

Jedan od vodećih proizvođača automobila u svetu, južnokorejski “Hyundai”, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj.

To je informacija, koja je Jutarnjem listu potvrđena iz vladinih krugova, u kojima kažu da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u Hrvatsku i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva meseca.

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrednost “Hyundai”-eve investicije u Hrvatskoj. Ali, tvrde sagovornici lista, “Hyundai” bi kao lokaciju najverovatnije odabrao područje Varaždina, na kojem već postoje kompanije koje rade za automobilsku industriju, te bi proizvodio gotov proizvod - automobile, a ne samo delove.

Ako se južnokorejski automobilski div zaista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja, jer bi otvorila veliki broj novih radnih mesta, dodatno pospešila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicionoj mapi.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku jedan je od ciljeva Vlade. Pojedine kompanije u Hrvatskoj već proizvode delove za svetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila.

Prema zvaničnim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2.861 radnika, a prosečna bruto plata u njoj je 1.073 evra. Reč je o izvozno orijentisanoj industrijskoj grani, čiji je udeo u hrvatskom izvozu 4,7 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!