Mobilni uređaji

I pored američkih sankcija, “Huawei” na drugom mestu po proizvodnji telefona

Kineska kompanija “Huawei” uspela je da poveća prodaju telefona bez obzira na to što je globalno tržište u opadanju, ali i uprkos višemesečnim američkim sankcijama.

“Huawei” je zadržao drugu poziciju, odmah nakon “Samsung”-a, dok se na trećem mestu i dalje nalazi “Apple”. Četvrto i peto mesto pripadaju “Xiaomi”-u i “Oppo”-u.

Prema istraživanju koje je sprovela analitičarska kuća Strategy Analitics, globalna prodaja telefona je u periodu od aprila do juna opala za 2,6 odsto - 341 milion prodatih telefona.

U tom periodu “Samsung” je povećao udeo na tržištu na 22 procenta, pri čemu je najveći doprinos tom rastu ostvaren u srednjem segmentu. “Huawei” je uspeo da zadrži 17 odsto tržišta, a “Apple” 11 odsto.

Interesantno je da je na godišnjem nivou, “Huawei” uspeo da podigne svoj udeo na tržištu za čak osam odsto, uprkos tome što je poslednjih meseci pod oštrim američkim sankcijama. Tome je doprineo ogroman rast prodaje u Kini, dok je u Evropi i ostatku sveta prodaja u blagom padu, prenosi PC Press.

Objašnjenje za to je što u ovom kvartalu “Huawei” nije u potpunosti osetio efekte sankcija, pa se to nije previše odrazilo na njihovu prodaju, ali će verovatno u narednom periodu to da se promeni.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!