Ljudski resursi

I Rusija se suočava sa odlivom mozgova

Poslednjih godina Rusija se suočava sa rastom odliva mozgova, a glavni uzrok su promena ekonomske situacije u zemlji i promena perspektive.

U izveštaju Ruske akademije poljoprivrede i državne službe pri Predsedniku Rusije, navodi se da su takvi podaci dobijeni na osnovu statistike drugih zemalja i rezultata intervjua sa emigrantima poslednjih šest godina.

"Poslednjih deset godina postoji realan rast kvalifikovane emigracije iz Rusije, ali nije reč o godišnjem odlasku miliona ili čak stotina hiljada ljudi", navodi se u izveštaju, koji prenosi RBK.

Trenutno, po oceni istraživača, u inostranstvu živi oko 2,7 miliona Rusa, od kojih oko 1,5 miliona i dalje ima rusko državljanstvo. U skladu sa statistikom drugih zemalja, svake godine iz Rusije u razvijene strane zemlje emigrira oko 100 hiljada ljudi, od kojih oko 40 odsto ima visoko obrazovanje.

Većina anketiranih, kao glavni razlog navodi "značajnu promenu ekonomske situacije posle 2014. godine, koja je dovela do poteškoća na tržištu rada, smanjenje plata, smanjenje mogućnosti za napredovanje u karijeri".

Za četvrtinu onih koji su napustili Rusiju prvi razlog zbog kog su to učinili je "politička situacija, razočarenje posle izbora 2012. godine i posebno događaji 2014. godine", odnosno nakon aneksije Krima i uvođenja sankcija.

Govoreći o planovima za budućnost, oko trećine anketiranih je izjavila da se nikada neće vratiti u Rusiju, a oko 15 odsto proučava tržište rada u Rusiji i u slučaju zanimljive ponude spremni su da se vrate. Većina, oko 50 odsto, ne isključuje mogućnost povratka, ali ne navode konkretne rokove i perspektive, pokazalo je istraživanje.

U februaru prošle godine premijer Dmitrij Medvedev, na Investicionom forumu u Sočiju je ocenio da je "izvoz intelekta" iz Rusije nedopustiv.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!