Razvoj

IBM preuzima Red Hat za 34 milijarde dolara

Pregovori IBM-a o preuzimanju poznatog proizvođača softvera Red Hat su pred zaključenjem.

Izvori bliski kompaniji potvrdili su kako bi IBM trebalo uskoro da preuzme ovu kompaniju sa sedištem u Severnoj Karolini. Nedugo zatim i zvanično je potvrđeno kako će IBM za Red Hat platiti 34 milijarde dolara, prenosi Bloomberg.

Red Hat je osnovan 1993. godine i u 25 godina rada dostigao je godišnje prihode od 2,9 milijardi dolara, dok mu je tržišna kapitalizacija nešto viša od 20 milijardi dolara. Deonice kompanije izlistane su na njujorškoj berzi (NYSE) od 1999. godine i sastavni su deo poznatog berzanskog indeksa S&P 500. U Red Hatu je zaposleno preko 12.000 ljudi.

Osim distribucije Red Hat Linux, koja je verovatno najzvučnije ime povezano s ovom kompanijom, u Red Hatu razvijaju i podržavaju brojne projekte otvorenog koda (Fedora, One Laptop Per Child, GNOME, Opensource.com LibreOffice, itd), dok kompanija živi od poslovnog softvera, takođe, zasnovanog na open source rešenjima, kao i od prodaje usluga "u oblaku".

Akviziciju su već potvrdile uprave jedne i druge kompanije, a čeka se još samo odobrenje deoničara Red Hata, kao i nadležnih regulatora. Potpuno pripajanje IBM-u očekuje se tokom druge polovine sledeće godine, prenosi Seebiz.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!