Industrija

“Ikarbus” u većinskom vlasništvu kineske kompanije

Kineska kompanija “Li Jong” postaje većinski vlasnik “Ikarbusa”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanovć i naveo da je kineski partner pre dva dana izmirio sve svoje obaveze prema banci i otkupio potraživanja.

Stevanović je za TV Prva rekao da se kineska kompanija, koja je jedna od najpoznatijih svetskih kompanija u proizvodnji autobusa, kvalifikovala i ispunila uslove da postane većinski vlasnik “Ikarbusa”.

"Kada se administrativno sve završi kineska kompanija može da počne da sprovodi svoje poslovne planove i programe", rekao je Stevanovic.
Generalni direktor “Ikarbusa” Aleksandar Vićentić ranije je rekao da novi većinski vlasnik planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

Naveo je da se za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, opredelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili 200 evra po godini radnog staža, a da je u preduzeću ostalo 120 radnika, prenosi RTV.

“Ikarbus” je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promenio delatnost. Prvi autobus u “Ikarbusu” proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme “Saurer”.

Do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je znatan deo izvezen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!