Industrija

IKEA zatvara jedinu preostalu fabriku u SAD

Švedska kompanija za proizvodnju nameštaja IKEA najavila je zatvaranje svoje jedine preostale fabrike u SAD i prebacivanje poslovanja u Evropu, gde su, kako je saopšteno, niži troškovi proizvodnje.

Proizvodni pogon u Danvilu, u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, biće zatvoren u decembru, što će rezultirati gubitkom 300 radnih mesta.

U toj fabrici, koja je otvorena 2008. godine, proizvode se drvene police i elementi za skladištenje koji se prodaju u prodavnicama IKEA u SAD i Kanadi.

Ovakva odluka je doneta jer su cene sirovina previše visoke u poređenju sa onima u Evropi, što znači da su troškovi proizvodnje u fabrici u Danvilu “znatno veći”, saopšteno je iz IKEE.

"Uložili smo maksimalne napore kako bismo poboljšali i sačuvali konkurentnost fabrike, ali troškovni uslovi, nažalost, nisu na nivou koji bi omogućio nastavak proizvodnje u Danvilu", objasnio je u saopštenju direktor fabrike, Bert Ids.

"U narednim mesecima učinićemo sve što je u našoj moći kako bismo podržali naše saradnike u ovom periodu promena i potrage za novim poslom i mogućnostima za obuku", rekao je Ids, prenosi Dnevnik.

IKEA ima proizvodne pogone na 24 lokacije u devet zemalja širom sveta i zapošljava oko 20.000 radnika.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!