Projekti

Inicijativa French Tech i u Srbiji

Pet godina posle Francuske i u Srbiji je zaživela inicijativa French Tech, koja je već okupila 12 startapova iz IT sektora. Taj sektor je jedan od najperspektivnijih, a cilj ove inicijative je da se, kroz saradnju sa francuskim firmama, dodatno unapredi poslovanje startapova, koji se bave digitalnim tehnologijama.

Tim povodom u Ambasadi Francuske je održana konferencija za novinare, na kojoj su govorili

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Ambasador Mondoloni je istakao da je Francuska uglavnom poznata po kulturi, istorijskim spomenicima, gastronomiji, poljoprivredi, ali da je sve više prepoznata i po digitalnoj tehnologiji. « U Francuskoj je 2014. godine uspostavljen French Tech, inicijativa koja  

okuplja veliki broj aktera visokotehnološkog razvoja (od bionauke do online tržišta), pokretače startapova i investitore s ciljem da podrži njihove međusobne kontakte i saradnju. Takvih inicijativa u Francuskoj je 38, a u inostranstvu 48. Postoje u najvećim gradovima, poput Šangaja, Berlina, San Franciska, a od aprila ove godine i u Beogradu. Kako je u Srbiji sve više firmi, koje se bave digitalnim tehnologijama, inicijativa ima podršku i države «, naveo je ambasador Mondoloni.

Ministar Popović je naglasio da se Francuska smatra liderom u digitalnoj poljoprivredi i posebno istakao program Station F i dodao da je tu postoje mogućnosti za saradnju. « Vlada Srbije je opredeljena za razvoj digitalnih tehnologija i zbog toga je značajna saradnja srpskih i francuskih kompanija, čemu će svakako doprineti pokretanje inicijative French Tech u Srbiji. U prethodnih  nekoliko godina zabeležen je rast izvoza IT usluga sprkih kompanija, čija je vrednost prošle godine premašila 1,1 milijardu evra. Podaci za prvi kvartal ove godine pokazuju da je izvoz IT usluga povećan za 40 odsto u odnosu na isti period lane, što ukazuje da bi krajem naredne godine vrednost izvoza mogla da dostigne 2 milijarde evra », rekao je Popović.

Ministar je naveo da država, kroz programe finansijske podrške, podstiče razvoj IT sektora, a cilj je da se stvori inovativni ekosistem, kako bi se mladi stručnjaci lakše opredelili za otvaranje startap firmi. Tako je u poslednje dve godine finansijska podrška za inovacije povećana deset puta.  

Nikola Rabrenović, predsednik French Tech Srbija je istakao da je glavna misija te inicijative povezivanje srpskih i francuskih startapova, podsticanje kompanija iz Francuske da ulažu u tehnološke kompanije u Srbiji i realizacija zajedničkih projekata.

Inicijativa Frenc Tech posebno podstiče saradnju između francuskih i stranih kompanija, podržavajući razvoj startapova kroz mnogobrojne programe, događaje, programe finansiranja i njihovo umrežavanje u veliku French Tech mrežu, koja se prostire na svih pet kontinenata.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!