Proizvodnja hrane i pića

Inspekcija, zbog plesni, povukla sa tržišta 4,3 tone čokolade „Banat”

Poljoprivredna inspekcija povukla je sa tržišta 4,3 tone mlečne čokolade „Banat” zbog plesni.

Redovnom kontrolom u magacinu proizvođača, koji posluje u okviru grupacije „Svislajon Takovo”, inspektori su ustanovili ovu nepravilnost i naložili toj kompaniji povlačenje kompletne serije mlečne čokolade sa visokim sadržajem mleka (u pakovanju od 90 grama).

„Svislajon” je ovu informaciju već objavio na svom sajtu i pozvao potrošače, koji su kupili proizvod iz serije (L 21. 10. 2018) da ga zamene u njihovim radnjama.

Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije, potvrdio je za „Politiku” da je ova nepravilnost uočena tokom redovne kontrole pogona konditorske industrije, koja i dalje traje.

“Uzorkovanje je rađeno u matičnoj fabrici “Banat”. Kako smo obavešteni, povučena je sva čokolada, a deo ove serije je, prema našim saznanjima, izvezen u Makedoniju. Plesan je, u stvari, buđ. Reč je nehigijenskoj neispravnosti proizvoda. Verovatno je posledica dužeg stajanja u magacinu”, rekao je Vujović. On ističe da je prizvođač postupio po zakonu, objavivši ovu informaciju na svom sajtu. “Opoziv proizvoda uobičajena je praksa svuda u svetu, a i obaveza po domaćim propisima, mada proizvođači to često izbegavaju”.

“Politika” je tražila komentar i od vlasnika fabrike “Banat”, Rodoljuba Draškovića,  a on je rekao da ne zna šta se dešava i da već tri meseca nije u Srbiji. Na konstataciju da je ta vest objavljena i na sajtu kompanije, Drašković je rekao da “nije upoznat sa ovim slučajem”.

“Svislajon” u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, fabriku čokolade “Banat” iz Vršca kupio je sredinom prošle godine od požarevačkog “Bambija”. Na taj način je Drašković proširio asortiman u svom lancu prodavnica “Slatka kuća”. Ova fabrika mesečno proizvodi oko 2.000 tona čokolade, a toliko i proda i to oko 40 odsto na domaćem, a ostalo na inostranim tržištima.

Izvor: Politika   

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!