Razvoj

Internetske kompanije vodeće u globalnom biznisu

 Digitalna ekonomija sve više preuzima primat u globalnom biznisu. Tako su internetske kompanije već zauzele vodeća mesta u svetu po tržišnoj vrednosti. Prvih pet na listi su: „Apple” (753 milijarde dolara), “Alphabet” (601 milijarda), “Microsoft” (529 milijarde), “Amazon” (432 milijarde) i “Facebook” (420 milijardi). One zajedno vrede oko 3 biliona dolara, a izgradile su imperije na intelektualnoj svojini i informacionoj tehnologiji. Time je potvrđeno očekivanje Vol Strit-a da će informacione tehnologije obezbediti najveći deo ekonomskog rasta u ovoj godini.

Prema podacima banke “Goldman Sachs”, digitalno oglašavanje i trgovina preko interneta u SAD beleže sve veći rast. Najava da će “Google” i “Facebook” da zakorače u svet mobilnog oglašavanja dalo je znak za uzbunu investicionim fondovima. Mobilno tržište je poraslo toliko da na njega sada odlazi više od polovine svih troškova digitalnog oglašavanja. Pre pet godina digitalno tržište se širilo na globalnom tržištu za dva odsto godišnje, a sada je taj procenat udvostručen.

Prema nekim procenama, “Amazon” je zaslužan za više od polovine ukupnog rasta e-trgovine u SAD prošle godine, koja je u 2015. godini činila 40 odsto tržišta. Sazrevanje računarstva u oblaku znači da je veliki deo IT tržišta, na kojem se godišnje obrne 1,5 biliona dolara sada postalo zanimljivo i velikim kompanijama.

Kada se uporedi Fortune-ova lista 500 najvrednijih svetskih kompanija 1955. i 2015. godine, vidi se da je 12 odsto njih ostalo u vrhu i u 21. veku. Među njima su kao uspešni ostali “General Motor”, “Exxon” i “General Electric”. Oni koji su opstali, opstali su zahvaljujući tome što su bili u stanju da se menjaju i sada se više ne bave istim stvarima kao pre nekoliko decenija.

Pošto tržišta na kojima deluju postaju tesna, najveće internet kompanije počinju da preuzimaju jedna drugu. Preuzimanje kompanije “Yahoo” od strane kompanije “Verizon”, moglo bi da promeni tržište digitalnog oglašavanja i da poremeti planove “Google”-u i “Facebook”-u, a u trku bi mogao da se umeša i “Amazon”, ocenjuju analitičari. Rizik predstavlju i regulatorna tela, o čemu svedoči kazna Evropske komisije izrečena “Google”-u u iznosu od 2,4 milijarde evra, ali to su za sada sporadični slučajevi.

Internetske kompanije nisu samo kompanije, koje dominiraju na polju tehnologije, već i na svetskom tržištu. Takođe, time što konstantno inoviraju poslovanje uspevaju da izazovu promene i u drugim industrijama. Tako na primer, transportna kompanija “Uber” se procenjuje na vrednost od 70 milijardi dolara, više od firmi, poput “Honde”, “Forda” i drugih. U budućnosti možemo očekivati da će svaki biznis u velikoj meri biti zasnovan na IT-u, kao što su svi biznisi danas zasnovani na električnoj energiji. Tehnologija se približila ljudima i više nema povratka na staro.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!