Energetika

Istraživanja pokazala da ima nafte - Crna Gora očekuje značajan profit

Prvi brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, a prva bušotina je planirana krajem 2019. godine.

To je izjavio za televiziju Crne Gore Vladan Dubljević, direktor Uprave za ugljovodonike.

"Kocesionari već plaćaju državi naknadu od oko milion i po evra godišnje, a pravi profit nas čeka tek pronalaskom nafte i gasa", rekao je Dubljević, prenosi portal Cdm.

Prema njegovim rečima, profit će se deliti, pri čemu će Crna Gora dobijati 62 do 68 odsto te dobiti.

Istraživanja u prethodnom veku pokazala su da nafte i gasa ima. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koji su smešteni u depou Uprave za ugljovodonike i pažljivo se čuvaju, navodi se u tekstu.

"Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gde se nalazi pokazaće ozbiljna istraživanja, kojima su vrata otvorena pre tri godine raspisivanjem prvog tendera" dodaje se.

Na tender su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor crnogorska vlada je potpisala sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek u septembru 2016. godine.

Drugi je sklopljen sa grčkom kompanijom Energean Oil and Gas, koja je prošle godine objavila izveštaj nezavisnog procenitelja "Competent Persons Report - CPR" u kojem se tvrdi da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je oko 438 miliona barela nafte.

Podaci su se odnosili na 330 kilometara kvadratnih kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!