Razvoj

IT sektor doneo Srbiji milijardu evra

Izvoz informacione tehnologije doneo je Srbiji samo u prvoj polovini godine milijardu evra, dok je u 2017. godini doneo oko 900 miliona evra.

Time se IT svrstava u prva tri izvozna sektora, pored automobilske industrije i poljoprivrede. Razvoj IT sektora u Srbiji privukao je i pažnju "Reuters"-a, koji je nedavno pisao o tome, a članak britanske agencije je potom preuzeo ugledni "The New York Times".

Pisanje "Reuters"-a i "The New York Times"-a o IT sektoru u Srbiji ne čudi direktora vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića, koji za Tanjug kaže da je očigledno da koncept digitalizacije daje uspešne rezultate i da je prepoznat u svetu.

Srbija, iako mali igrač u svetskim, pa i zapadnoevropskim okvirima, sada generiše 10 odsto BDP-a od informacionih tehnologija, kako je primetio "Reuters".

Taj podatak ističe i Jovanović, uz to da je procena rasta BDP-a do kraja godine četiri odsto, za razliku od prošle, kada je bio dva procenta, dok je ukupan izvoz u prvoj polovini godine, u odnosu na isti period lane, porastao za čak 23,2 odsto.

To su pokazatelji da se rast ekonomije i privrede bazira na znanju i novim tehnologijama, objašnjava Jovanović.

U IT sektoru u Srbiji trenutno je angažovano oko 45.000 ljudi. Oni rade na softverima za najraznovrsnije sektore, od poljoprivrede do medicine, kao i na aplikacijama raznih kompanija.

Dobar deo je angažovan u razvojnim centrima, koje su vodeće svetske tehnološke firme, uključujući "Microsoft", IBM i "Intel", već osnovale u Srbiji ili su dale licence za autsorsing usluge lokalnim kompanijama.

Za Jovanovića to znači da one time obezbeđuju brži transfer znanja prema domaćem IT sektoru, ali i da imamo dovoljnu stručnost u toj oblasti, kao i da je privredno okruženje u Srbiji takvo da strane kompanije žele da dođu.

Direktor vladine Kancelarije kaže da nam trenutno nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka.

Zato su, ističe, i pokrenute aktivnosti koje se odnose na to da IT bude obavezan predmet u osnovnim školama, da se u srednjim školama formiraju specijalistička IT odeljenja, a da se na fakultete na IT smerovima upiše za 20 odsto više studenata. I proces prekvalifikacije je pokušaj da se nadoknadi taj nedostatak na tržištu u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!