Društvo

Izbori u EU: Evropska narodna partija i Socijaldemokrate ostaju najbrojnije u EP

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora.

Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije.

Ovogodišnji evropski izbori sa takvom izlaznošću na teritoriji cele EU, sa Velikom Britanijom, pokazali su promenu trenda konstatntnog pada izlaznosti birača u EU.

„Radi se o skoku od osam odsto u odnosu na izlaznost iz 2014. godine. U pitanju je izlaznost koja je najveća u poslednjih 20 godina i predstavlja prvi značajni skok u izlaznosti od prvih evropskih izbora održanih 1979. godine”, izjavio je portparol Evropskog parlameta Žaume Duk.

Veća izlaznost pokazuje da su građani Evrope „shvatili da je EU deo njihove svakodnevice i njihova budućnost”, ocenjuju u Briselu, prenosi Tanjug.

Na kraju izborne večeri projekcija raspodele mesta u novom sazivu Evropskog parlameta zasnovana kombinovano na konačnim rezultatima, preliminarnim rezultatima i nekoliko izlaznih anketa, govori da je Evropska narodna partija dobila 178 mesta, Socijalisti i Demokrate 152, Alijansa liberala i demokrate plus tri nacionalne partije 108, Zeleni 67, Evropski konzervativci i reformisti 61, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 55, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica + partija za Bregzit) 53, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 39, nezavisni parlamentarci sedam i drugi 31.

„Građani EU su izabrali ko će ih predstavljati u Evropskom parlamentu. To će direktno odraziti na to ko će voditi Evropsku komisiju tokom sledećeg legislativnog perioda o čemu će članovi parlamenta odlučivati u Strazburu u julu”, zaključio je portparol Evropskog parlamenta.

Vodeći kandidat Evropske narodne partije za mesto predsednika Evropske komisije Manfred Veber izjavio je da EPP posle ovih evropskih izbora i pored gubitaka ostaje najbrojnija grupa u Evropskom parlamentu.
„Nema stabilne većine u Evropskom parlamentu bez Evropske narodne partije. EPP je danas naveća grupa ako pogledamo brojke”, rekao je Veber.

On je nakon objavljivanja preliminarnih rezultata evropskih izbora naglasio da je najvažniji rezultat taj da je „evropska demokratija živa”, što se odgleda u izlaznosti od preko 50 procenata.

„Drugi najvažniji rezultat je taj da se suočavamo sa slabljenjem partija centra Evropskog parlamenta. Centra koji čine one partije koje veruju u jačanje Evrope i ambiciozni plan za budućnost Evrope”, kaže Veber.

Vodeći kandidat evropskih konzervativaca kaže da je tokom kampanje građanima Evrope obećao stabilnost i ponovio da će EPP raditi u tom cilju u narednom petogodišnjem mandate, prenosi Politika.

Veber je pozvao sve na razgovore o mandatu za budućnost EU, istakao da saradnje jedino neće biti s levim i desnim ekstremistima i naglasio podršku vodećim liderima grupa u izboru za predsednika Evropske komisije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!