Industrija

Izgradnja rudnika zlata kod Bora počinje 2020. godine

Gradnja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora počeće 2020. godine i planirano je da bude završena 2022. godine.

"Ovo je jedna od najvećih investicija u Srbiji, imaćemo oko 590 miliona dolara ulaganja do 2022. godine i još 457 miliona od 2022. do 2037. godine, kada se planira završetak eksploatacije rudnika", rekao je Veljko Ćulafić, projekt menadžer u kompaniji “Rakita”, na 8.međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

Kompanija “Rakita” će, kako je rekao, zapošljavati direktno oko 600 radnika i još 300 radnika koji će raditi kao podizvođači.  "Po nekoj proceni oko 450 miliona dolara će biti naš doprinos koji će platiti putem poreza i rudne rente, to ide u budžet Srbije i deo gradu Boru", rekao je Ćulafić.

Kaže da će operativni troškovi te kompanije iznositi oko 100 miliona dolara godišnje. "Taj projekat je među 30 top projekata kada je reč o proizvodnji bakra i stavlja Srbiju na mapu svetskih proizvođača bakra", naveo je Ćulafić, prenosi Tanjug.

Kaže da će proizvodnja koncentrata bakra biti primarni proizvodi i napomenuo da u tom nalazištu ima i zlata.

"Nadamo se da ćemo (kada je reč o bakru) u budućnosti sarađivati sa RTB-om Bor", dodao je Ćulafić. Podsetio je da je taj projekat počeo istraživanjima još 2012. godine.

Kompanija “Rakita” je u februaru dobila dozvolu za eksploataciju, a započeti su radovi i na studiji predizvodljivosti, kao i analizi donjih zona rudnih nalazišta.

Ćulafić kaže da ta kompanija već u privatnom vlasništvu ima oko 80 odsto kupljene zemlje i da su do sada ukupno iskopali 220.000 metara kubnih zemlje i uložili u bušenje više od 60 miliona dolara. Samo ove godine izbušeno je 24.000 metara kubnih.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!