Razvoj

Japan – smena na tronu, počinje nova era

U Japanu je došlo do smene na tronu, što je istovremeno označilo i početak nove ere za tu zemlju. Nova era zvaće se Reiva, odnosno "prekrasna harmonija".

Naime, japanski car Akihito (85) postao je prvi monarh u poslednja dva veka koji je abdicirao. To je učinio u korist sina Naruhita (59). Analitičari ocenjuju da će Naruhito nastaviti sa procesom približavanja monarhije građanima koji je započeo njegov otac.

Akihito je bio veoma popularan monarh koji je carsku prodicu približio građanima. Uveo je mnoge promene u palatu: bio je prvi imperator koji se oženio građankom i odlučio je da bude kremiran posle smrti, čime je promenio vekovni običaj sahranjivanja, prenosi RTS.

Zbog toga su se mnogi, već nakon najave Akihitove abdikacije, zapitali kako će se to odraziti na carsku porodicu i na Japan. Odgovor je dao novi car Naruhito: "Obećavam da ću uvek misliti o narodu i približavanju njemu, da ću kao simbol japanske države i jedinstva japanskog naroda ispunjavati svoje dužnosti u skladu sa ustavom".

Novi car će približavanje narodu morati da ostvari uporedo noseći se sa brojnim izazovima. Preuzima tron u vreme kada se Japan suočava sa niskim natalitetom i starenjem populacije. Država pokušava da se otvori za radnike iz inostranstva, da promeni brutalnu radnu kulturu i da redukuje nejednakost polova, piše Njujork tajms.

Car koji ima protokolarne dužnosti, nema moć da se direktno suoči sa tim pitanjima, ali on bi mogao da na njih utiče.

Naruhito se obrazovao na Oksfordu, a njegova žena Masako ima diplomu Harvarda, tako da mnogi ocenjuju da njih dvoje predstavljaju kosmopolitski pogled na Japan.

Posle Naruhita, ostala su još samo tri muška člana carske porodice u redu nasleđivanja, a to su njegov osamdesettrogodišnji ujak, pedesettrogodišnji brat i dvanaestogodišnji nećak. Ženama nije dozvoljeno da naslede presto i one koje su rođene u carskoj porodici moraju da se odreknu titula kada se udaju. Njihova deca ne mogu biti u redu za nasleđivanje.

Ranije ove godine, Naruhito je priznao da to što ženski članovi porodice moraju da se odreknu titule može da utiče na budućnost porodice. Neki analitičari su to protumačili kao njegovu želju da se pravila promene.

Novi car je prilično zaštitnički nastrojen prema svojoj supruzi, koja je napustila obećavajuću diplomatsku karijeru kada se udala za njega i koja se suočavala sa velikim pritiskom da rodi muškog naslednika. I japanska javnost je veoma blagonaklona prema Masako i odala je priznanje Naruhitu jer brine o njoj i o njihovoj ćerci Aiko (17).

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da se Japan ugleda na svog cara.

"Odlučni smo da u svetu koji se brzo menja obezbedimo svetlu budućnost za ponosni Japan, koji je miran i prepun nade", rekao je Abe nakon što je Naruhito ustoličen.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!