Saobraćaj i transport

Japan: Testiran voz koji će dostizati brzinu od 400 km/h

Prošle nedelje u Japanu je testiran novi voz, najbrži tog tipa. Radi se o vozu takozvanom "metak" modelu, koji doseže brzinu i do 400 kilometara na sat.

Radi se o verziji ALFA-X voza Shinkansen koji je počeo prvo svoje probno testiranje, a koja će se nastaviti naredne tri godine, prenosi CNN.

Kako navode mediji iz Tokija, očekuje se da će postati operativan negde oko 2030. godine i da će se tada kretati brzinom od 360 km/h, čime će postati najbrži voz na svetu tog tipa. Biće brži i od kineskog voza Fuxing, koji je sporiji za 10 km/h iako je dizajniran da ima iste performanse kao ALFA-X.

Voz ima deset vagona, a testiraće ga se između gradova Sendai i Aomori koji su udaljeni oko 280 kilometara. Testovi se odvijaju iza ponoći kada je saobraćaj manje frekventan, a odvijaće se dva puta nedeljno.

Mediji pišu da će u isto vreme biti nastavljeno testiranje Shinkansen-ovog modela N700S.

Testiranje novih vozova poklapa se s pripremama Japana za Olimpijske igre 2020. koje će se održati u Tokiju.

Ipak, koliku god brzinu dostigao ALFA-X, a koja se može kretati do 400 km/h, ne može nadmašiti brzinu koju je dostigao tzv. maglev voz. Radi se o vozu koji je u eksperimentalnoj vožnji 2015. godine dostigao brzinu od 603 km/h. Taj voz se služi magnetnom levitacijom tokom vožnje. Ti vozovi koriste magnetsko odbijanje kako bi podigli voz od podloge, što smanjuje trenje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!