Industrija

Jedinstven mineral na svetu, ima ga samo u Srbiji i to 136 miliona tona

Projekat "Jadar" bi mogao da se realizuje od 2023. godine, rekla je menadžerka za spoljne poslove kompanije “Rio Tinto” Jelena Aleksić na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji: "Pokretačka snaga za ekonomski razvoj", na panelu o izazovima u realizaciji rudarskih i geoloških projekata u Srbiji.

Ona je podsetila da “Rio Sava eksplorejšen”, koji je u vlasništvu kompanije “Rio Tinto”, vrši istraživanje nalazišta blizu Loznice i da je novi mineral dobio naziv po dolini reke Jadar, gde je i pronađen.“To ležište predstavlja značajna izvor jadarita, a zvanično rezerve tog minirala, u godišnjem izveštaju na kraju 2016. godine, procenjene su na 136 miliona tona”, rekla je Aleksićeva.

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji “Rio Tinto” otkrio je u blizini Loznice ležište, koje sadrži mineral pod nazivom jadarit i dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je mineral pronađen.

Ta kompaniji, koja inače spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gde u okviru projekta “Jadar”, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma. Projekat “Jadar”, pod okriljem kompanije “Rio Tinto Minerali”, predstavlja značajno ležište litijuma i bora svetske klase i mogao bi da zadovolji 10 odsto svetskih potreba.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu. Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon. Nalazište sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

 Izvor: Tanjug

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!