Finansijske usluge

“JP Morgan Chase” – dobit povećana za 67 odsto

Najveća američka banka po aktivi "JPMorgan Chase" objavila je da je u četvrtom tromesečju 2018. godine ostvarila rast dobiti od 67 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada joj je poreska reforma u SAD "pojela" 2,4 milijarde dolara.

Prema saopštenju banke, neto zarada u četvrtom kvartalu, završenom 31. decembra, iznosila je 7,07 milijardi dolara ili 1,98 dolara po akciji, u odnosu na 4,23 milijarde dolara ili 1,07 dolara po deonici godinu dana ranije, prenosi Rojters.

Prijavljena dobit je, ipak, manja od prognoza analitičara koji su očekivali da će dostići 2,20 dolara po akciji, a razlog za to su slabiji rezultati banke u sektoru trgovine obveznicama.

Na prošlogodišnji niži profit je uticalo usvajanje novog poreskog zakona, koji je uzrokovao da mnoge velike američke banke otpišu milijarde dolara na ime takozvanog odloženog poreza na imovinu.

Akcija "JP Morgana Chase"-a je po objavljivanju poslovnih rezultata pala na trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze za 2,2 procenta, javlja AP.

Rivalska “Citigroup” je u ponedeljak izvestila o 14-procentnom povećanju prilagođenog kvartalnog profita, što je bolje od očekivanja, a koji je ostvaren uglavnom zahvaljujući smanjenju troškova poslovanja, prenosi Tanjug.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!