Ljudski resursi

Kad bi svi nezaposleni u Nemačkoj dobili posao, ostalo bi još 400 hiljada slobodnih radnih mesta

Nemačke kompanije muku muče s pronalaženjem kvalifikovanih radnika, koji su im potrebni kako bi povećale proizvodnju, upozorio je ekonomski institut IW, procenjujući da manjak radne snage košta ekonomiju nekih 0,9 odsto BDP-a godišnje.

Nemačko tržište rada beleži uzlet, iskazan u najvišim stopama zaposlenosti otkada su nadležna tela počela pratiti taj pokazatelj, ističe Reuters. 

Kompanijama ujedno ponestaje kvalifikovanih radnika zbog neuobičajeno dugog perioda privrednog rasta, koji je ušao u devetu godinu, i nestašice radno sposobnog stanovništva.

Čak i kad bi nemački menadžeri zaposlili sve nezaposlene sa odgovarajućim kvalifikacijama, nepopunjeno bi ostalo nekih 400 hiljada radnih mesta, ističu u IW-u.

To znači da bi nemački BDP bio 0,6 odsto viši kada bi kompanije angažovale sve radnike, koji su im potrebni, dodaju u institutu.
Budući da kompanije koje zapošljavaju nove radnike paralelno povećavaju i ulaganja u mašine i opremu, ukupni bi BDP u srednjoročnoj perspektivi bio veći za 0,9 odsto, objašnjavaju nemački stručnjaci, prenosi Hina.

U martu su komore za industriju i trgovinu DIHK upozorile da bi manjak radne snage mogao potkopati privredni rast. Prošle godine je najveća evropska ekonomija porasla za 2,2 odsto, najsnažnije u poslednjih šest godina.

Istraživanje DIHK u kojem su učestvovale 24 hiljade kompanija pokazalo je da gotovo svaka druga kroz duže vreme ne uspeva da pronađe kvalifikovane radnike za slobodna radna mesta. Šest od 10 anketiranih menadžera navodi, takođe, manjak kvalifikovanih radnika kao pretnju poslovanju.

Najteže su pogođeni sektori industrija, građevinarstvo, obrazovanje, socijalna zaštita.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!