Razvoj

Kako će izgledati svetska ekonomija 2030. godine?

Svetski BDP će porasti za 40 odsto do 2030. godine, a Kina će te godine postati najveća globalna ekonomija, zaključak je analize globalne finansijske institucije HSBC "Svet u 2030".

Ekonomije u razvoju sada čine veći deo svetske ekonomije od razvijenih, i činile su više od polovine globalnog rasta, a taj udeo će se povećati na 70 odsto u narednoj deceniji.

Kina će dati najveći doprinos globalnom rastu i biće najveća ekonomija 2030. godine sa 26 biliona dolara BDP-a godišnje, ali će Indija preuzeti prvo mesto od Kine kao zemlja sa najvećom populacijom - od čak 1,513 milijardi stanovnika u odnosu na 1,441 milijarde Kineza. Indija će takođe imati i najoštriji ekonomski rast od svih zemalja iz prognoze HSBC. Indija će za svega deceniju postati treća najveća svetska ekonomija, prognoziraju iz HSBC.

Amerika će 2030. godine biti druga najveća ekonomija sa 25,2 biliona dolara BDP, Indija treća sa 5,6 biliona, Japan četvrta sa 5,6 biliona, a Nemačka peta sa 4,9 biliona dolara godišnjeg BDP.

Pet od ukupno šest najbrže rastućih ekonomija su azijske - Indija, Bangladeš, Filipini, Pakistan i Vijetnam. Sledstveno, najveći gubitnici naredne decenije će biti evropske razvijene ekonomije - Austrija i Norveška do 2030. godine neće biti u prvih 30 svetskih ekonomija, a Danska ni u prvih 40.

Gde je Srbija?

Najveće pomeranje imaće zemlje relativno slabo razvijene ekonomije, sa velikim rastom populacije. Ali, to nije jedini faktor - obrazovanje, zdravstveni sistemi, vladavina prava, takođe su važni faktori koji utiču na uspeh jedne zemelje. Izuzetak koji potvrđuje pravilo čine ekonomije u kojima populacija opada, ali će i pored toga imati ekonomski rast, a među tim zemljama nalazi se i Srbija i neke druge zemlje centralne i istočne Evrope.

Zanimljivo je da analitičari prognoziraju da će BDP Srbije biti veći od BDP Slovenije (sada je BDP naše zemlje oko 41 milijardu dolara, a slovenački 49 milijardi), ali će ispred obe zemlje biti Hrvatska.

Srbija je, skupa sa Kinom, Tajlandom, Ukrajinom i Libanom stavljena u grupu zemalja sa "slabom demografijom", ali koje imaju prostora za napredovanje.

Promene slede već od 2019. godine

Velika Britanija bi, nakon napuštanja Evropske unije, mogla da padne sa petog na sedmo mesto na listi najvećih svetskih ekonomija, prognoziraju eksperti konsultantske firme "PricewaterhouseCoopers" (PwC), prenosi MIA.

Prema njihovom istraživanju, Indija i Francuska bi mogle da istisnu Veliku Britaniju sa petog mesta, a po novom rasporedu ekonomske moći, Indija bi bila na petom, a Francuska na šestom mestu najvećih ekonomija sveta.

PwC prognozira da će u toku 2019. godine britanski ekonomski rast iznositi 1,6 odsto, ako zemlja uspe bez većih posledica da prevaziđe šok izlaska iz EU.

U istom istraživanju navodi se da će u 2019. godini francuska ekonomija zabeležiti rast od 1,7 odsto, dok će indijska porasti po stopi od čak 7,6 odsto.

“Velika Britanija i Francuska su tokom proteklih nekoliko godina, u više navrata, zamenjivale svoja mesta na listi najmoćnijih svetskih ekonomija, ali u 2019. godini francuska ekonomija će biti na boljoj poziciji”, ističe ekonomista PwC-a Majk Džejkman.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!