Industrija

Kako će kvote na uvoz čelika u EU uticati na železaru u Smederevu?

Srbija ima političke garancije Evropske unije da kvote na uvoz čelika neće negativno uticati na smederevsku železaru. Ali, naša zemlja ne može u potpunosti da bude izuzeta od ograničenja i predviđeno je za početak da na primer izvozi oko 10 odsto manje proizvoda od toplo valjanog čelika.

Na taj način EU pokušava da zaštiti svoje čeličane i tržište od drugih proizvođača širom sveta, posle uvođenja jednostranih mera SAD, koje ograničavaju uvoz čelika na američko tržište.

Premijerka Ana Brnabić je naglasila da železara iz Smedereva nije ugrožena i da je EU svesna koliko je ona bitna za ekonomski rast Srbije, jer pet hiljada ljudi od nje zavisi direktno i 20.000 indirektno. “U EU su mi rekli da će biti u redu, da će se posebno voditi računa o Srbiji i da imamo političke garancije da kvote neće negativno uticati na železaru”, rekla je Brnabićeva i dodala da očekuje još jedan sastanak sa Žan-Klodom Junkerom, na kojem bi trebalo da dobije još jedan set garancija.

Brnabićeva je istakla da Srbija ne može da bude isključena iz mehanizma kvota, koji je uspostavljen pošto su SAD uspostavile protekcionističke mere prema EU i štite svoje tržište tim merama.

Premijerka je objasnila da postoje tri kategorije čelika na koje se uvode kvote. U jednoj proizvodnoj kategoriji neće imati kvote za Srbiju već globalnu kvotu, tako da ćemo izvoziti do te kvote koja je izuzetno visoka. “U druge dve kategorije imaćemo kvote, ali ćemo moći da uđemo u globalne kvote u aprilu. Zahvaljujući razgovorima sa EU uveli smo i mehanizam da ćemo, ukoliko pokažemo da je železara ugrožena time što imamo manji izvoz u EU od onoga što nam je potrebno, sesti i na bazi brojeva i analiza moći da dovedemo do toga da se i ta kvota povećava”, rekla je Brnabićeva, prenosi Politika.

Iako se iz premijerkine izjave ne može shvatiti koji proizvodi od čelika su „pod sankcijama”, tu informaciju nudi sajt Svetske trgovinske organizacije. Evropska komisija je bila dužna da je obavesti o restrikcijama koje uvodi.

Svetska trgovinska organizacija objavila je da je za uvoz proizvoda od toplo valjanog čelika za period od februara do jula uvedena globalna kvota. Uvoz tih proizvoda je ograničen na 3,3 miliona tona, što je 22,5 hiljada tona dnevno. Inače EU je u istom periodu uvozila 18,3 hiljade tona dnevno.

Međutim kada je reč o proizvodima od hladno valjanog čelika postoje pojedinačne kvote. Srbija je, prema tim podacima, ograničena na 56.480 tona čelika od februara do jula ove godine ili 379 tona dnevno. U istom periodu 2018. godine Srbija je na tržište Evropske unije izvozila 78.690 tona ili 435 tona dnevno. Ta kvota bi za period od jula ove do jula naredne godine bila 145,2 hiljade.

Za proizvode od kalajisanog metala kvota je 30.545 tona za period od februara do jula, sa tendencijom rasta za naredni period.

EU je podržala predlog Evropske komisije za uvođenje konačnih zaštitnih mera za uvoz čelika na tržište EU. To je učinjeno na osnovu privremenih mera koje su na snazi od jula prošle godine, iz kojih je Srbija bila izuzeta. Plan komisije uključuje kvotu utvrđenu na prosečnom nivou uvoza u protekle tri godine, plus pet odsto. Carina od 25 odsto primenjivala bi se kada bi se kvote popunile. Evropska komisija finalni tekst predloga o konačnim kvotama još nije objavila, ali je saopštila da će se primenjivati od 4. februara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!