Propisi

Kako do unapređenja poreskog sistema

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović saglasili su se da je neophodno unapređenje poreskog sistema kako bi Srbija zauzela još bolje mesto na Duing biznis listi Svetske banke.

Ukazali su i da je u skladu sa principima "e-uprave" potrebno unaprediti dva pravilnika iz delokruga Ministarstva finansija kako bi se olakšale procedure za domaće i strane kompanije, a što bi dodatno popravilo poziciju Srbije na Duing biznis listi.

To su Pravilnik o sadržini, vrsti podataka i načinu vođenja registra proizvođača alkoholnih pića i Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o porezu na dodatu vrednost (PDV) i o obliku i sadržini pregleda obračuna o PDV.

Prema oceni dva ministarstva, u prethodnim godinama ostvaren je veliki uspeh u oblasti plaćanja poreza, pre svega, uvođenjem elektronske naplate.

"Cilj novih mera je da se spreči da se, kroz nove propise i podzakonska akta, ne dogode dodatna opterećenja i produži vreme trajanja procedura za privredne subjekte”, navodi se u saopštenju.

Mihajlovićeva i Vujović su razgovarali i o donošenju Zakona o upisu u katastar i potrebi usklađivanja sa drugim zakonima, pre svega Zakonom o poreskom postupku, kako bi njegova primena bila efikasna.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!