Društvo

Kako je nuklearni akcident u Institutu za nuklearne nauke Vinča podstakao francusko-srpsku saradnju

Nemili akcident iz 1958. godine u Institutu za nuklearne nauke Vinča utro je put izvrsnoj naučnoj saradnji, u čijem se središtu nalazi Institut za nuklearne nauke Vinča, između Francuske i Srbije, koja živi i danas.

1986. godine ciklotron (tzv.« akcelerator Nikole Tesle ») Francuski naučno-istraživački centar Sakle (Centre d’Etudes de Saclay) donirao je Inistitutu za nuklearne nauke Vinča ciklotron (tzv.« akcelerator Nikole Tesle »).

Saradnja i kontakti sa francuskim partnerima koja se nije prekidala ni za vreme sankcija Komesarijat za atomsku energiju (Commissariat à l’énergie atomique CEA), Centar za nuklearna istrazivanja Sakle (Centre d’Etudes Nucléaires de Saclay), Centar za nuklearna istrazivanja iz Strazbura, Centar Antan Lasanj iz Nice (Centre Antoine Lacassagne), Institut za nuklearnu fiziku univerzioteta Klod Bernar iz Vileirbena (Institut de Physique Nucléaire de l’Université Claude Bernard), GANIL iz Kaena…

2000. godine u Francuskoj se osniva program podrške mobilnosti naučnika koji opredeljuje 160 000 € za razmenu naučnika koji se bave atomskom fizikom, fizikom, hemijom, dinamičkom i hemijom.

Institut Vinča je aktivno učestvovao na brojnim konkursima u okviru bilateralnog programa « Pavle Savić » koji su zajednički pokrenuli Ministarstvo za Evropu i inostrane poslove Francuske i Ministarstvo za obrazovanje, nauku u tehnoloski razvoj Republike Srbije 2003, kojim je do sada finansirano ukupno 130 francusko-srpskih projekata, od toga 13 projekata saradnje Instituta Vinča i francuskih partnera.

U periodu 2018-2019. godine, u okviru ovog programa, finansira se projekat saradnje čiji je nosilac Dalibor Stanković iz Instituta za nuklearne nauke Vinča sa ICMPE iz francuskog grada Te (Thais) (The development of electrochemical sensors and biosensors based on nanostructured materials for detection biologically active compounds).

Institut za nuklearne nauke “Vinča”, kroz Centar izuzetnih vrednosti CONVINCE, jedna je od vodećih naučnih institucija u Srbji koja se aktivno bavi problemima vezanim za nove i obnovljive izvore energije i na ovaj način aktivno učestvuje u rešavanju naučnih izazova vezanih za klimatske promene. Posebno treba istaći naučnu saradnju između Centra izuzetnih vrednosti CONVINCE i CNRS Instituta Neel iz Grenobla u Francuskoj na polju primene materijala za skladištenje vodonika koja je započeta 2016. godine preko bilateralnog projekta Pavle Savić.

Program « Ruka u testu » kojim je pokrenuo u Srbiji naučni savetnik Stevan Jokić iz INN Vinča, kojim se od 2001. godine na popularan i zabavan način deci prenose osnove prirodnih nauka u nižim razredima osnovne škole.

Stipendije Francuske vlade

Od 2000. godine, četiri stipendije za doktorske studije dodeljene su doktorantima iz Vinče.

 

Pre nekoliko godina, danas jedini živi naučnik koji je bio ozračen 1958. godine u Vinči, Radojko Maksić ispričao je u jednom intervjuu o tim događajima sledeće:

« Odmah posle udesa, 16. oktobra, nas šestoro su prebacili u kliniku « Kiri », u Pariz. Tim dr Žorža Matea meni je transplantirao koštanu srž 11. novembra, a zatim i ostalima, prvi put u istoriji. Tada je zahvat rađen bez tipizacije tkiva, samo na osnovu krvne grupe, uz ogroman rizik», rekao je Maksić.

Prve transplatacije koštane srži kod ljudi na svetu izveli su, dakle, lekari bolnice « Kiri »: prof. Žorž Mate i dr Anri Žame, uz asistenciju dr Remona Lataržea i dr Žan Fransoa Diplana, kao i lekara iz Beograda: dr Branislava Pendića, dr Zorana Đukića i dr Danice Kalić. Koštanu srž uzimao je od davaoca koji su bili pod anstezijom prof. Mate i to više punkcija iz središta grudne i bedrene kosti, a u vene svesnih primaoca ubrizgavao ju je dr. Žame.

Dr Mate je preminuo 2010. godine, 15. oktobra, baš na dan nezgode u « Vinči ». Bio je jedan od osnivača Onkološkog centra KBC « Bežanijska kosa », a ova ustanova i danas nosi njegovo ime. U Beograd je dolazio često, insistirao je da umesto u hotelskoj, noći u bolničkoj sobi, a za svoj rad u Srbiji nikada nije naplatio - ni dinar! Maksić je ispričao i da ogromnu zahvalnost što su ostali živi ozračeni u Vinči duguju francuskom narodu, pošto su donatori koštane srži bili Parižani.

« Njima je predočeno da zahvat može biti smrtonosan i za donatore, nije se znalo kakve će posledice biti, ali su neznani žitelji Grada svetlosti pohrlili da nam spasu živote », ispričao je Maksić. Kasnije su, kaže, upoznali i donatore - Odit Dragi, Rejmona Kastanija, Marsela Pabiona, Albera Birona i dr Leona Švarcenberga. 'Postali smo nerazdvojni prijatelji, činili smo godinama neobično bratstvo, okupljeno oko sećanja na genijalnog Životu Vranića', ispričao je Maksić. »

(preuzeto sa sajta mondo.rs)

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!