Energetika

Kako odlaganje izgradnje deonice “Turskog toka” kroz Bugarsku utiče na Srbiju?

Izgradnjom „Turskog toka” preko Bugarske baviće se konzorcijum za razvoj gasa „Bugarska” umesto prvobitno izabranog italijansko-saudijskog „Arkada”, potvrdio je Vladimir Malinov, direktor bugarskog operatera.

Naime, italijansko-arapski konzorcijum je suspendovan, jer dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku. Osim toga, bugarska strana je spremna da smanji cenu ponude 31,5 odsto od početne cene.

Rok za zaključivanje ugovora sa novim izvođačem je mesec i po dana.

Konzorcijum, koji je suspendovan, ponudio je da se gasovod proširi za 1,1 milijardu evra, dok je ponuda novog – „Bugarska” bila 1,6 milijardi. Rok za izvršenje narudžbine bio je 615 dana.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da se na početak gradnje ovog gasovoda preko Bugarske još čeka, što je pre dva dana potvrdila i bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova izjavivši da bi ugovor s izvođačima trebalo da bude potpisan polovinom ovog meseca.

Srećko Đukić, stručnjak za međunarodne gasne prilike, kaže da je „Turski tok” jedina srpska alternativa za dotok gasa ukoliko se od početka naredne godine obustavi tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine. “Situacija sa ovim gasovodom, koji treba da ide do Mađarske, preko Srbije i dalje je neizvestan, uprkos velikoj želji tri zemlje da se on izgradi čak do kraja godine”, kaže Đukić za Politiku.

On to objašnjava činjenicom da se Evropska komisija još uvek nije izjasnila, niti dala zeleno svetlo za taj gasovod, a kada će ne zna se. “Ako Srbija može da krene na svoju ruku u gradnju, Mađarska i Bugarska ne mogu bez dozvole Brisela. Međutim, nisu to jedini problemi. Činjenica je da ni „Gasprom” nije doneo odluku o njegovoj gradnji, već je i s ruske strane jasno rečeno da tog gasovoda neće biti dok Brisel ne da čvrste garancije za njegovu gradnju, kako se ne bi ponovila situacija s „Južnim tokom”, ističe Đukić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!