Berza

Kako bi izgledalo ’pucanje’ bitkoin balona?

Stav da se bitkoin nalazi u jednom velikom balonu provlači se još od 2013. godine, a ta ideja je poslednjih meseci glavni argument protiv ulaganja u ovu kriptovalutu.

Ova dilema ostaje jednako aktuelna i danas, dok Bitkoin nastavlja da ruši markere u iznosu tržišne kapitalizacije i ostavlja pesimistima da se pitaju: "Kada ćemo čuti ’pop’?"

Pa ipak, bio on balon ili ne, bitkoin je nepokolebljiv kada su u pitanju negativne prognoze pesimista. Čini se da je ova kriptovaluta fokusirana na svoj cilj, a to je masovno usvajanje digitalne valute od strane najvećih i najuticajnijih finansijskih institucija.

Zbog toga oprez nalaže da moramo da pokušamo da razumemo šta bi se dogodilo ako bi došlo do katastrofalnog neuspeha na tržištu bitkoina i koliko bi to uticalo na svetsku ekonomiju.

Da li postoji rizik za globalnu ekonomiju?

Iskreno, ako bi bitkoin bio zbrisan sa lica zemlje, globalna ekonomija bi jedva i primetila da ga nema.  Bitkoin je mala valuta u poređenju sa drugim velikim igračima na tržištu. Primera radi, stambeno tržište nekretnina je preko 500 puta veće od bitkoina.

Upoređujući kapitalizaciju kriptovaluta na tržištu i novac koji je u dotcom balonu (oko 350 milijardi dolara), skoro da je zanemarljiva.

Adrijan Li, viši predavač za finansije na Tehnološkom univerzitetu u Sidneju, objašnjava ovu pojavu na australijskom primeru:

"Dakle, to ne bi uticalo na australijski dolar, zato što ga trenutno niko i ne koristi. Ako razmislite o tome, trgovanje australijskim dolarom ima vrednost od više biliona dolara, dok je vrednost trgovanja bitkoinom oko 200 milijardi dolara, tako da je nezahvalno bilo šta upoređivati."

Čini se da su investitori naučili lekciju nakon pada tržišta nekretnina u 2008. godini. Danas je vrlo retka pojava da neko pozajmi novac kako bi uložio u bitkoin.

Mnogi zaključuju da je bitkoin balon zbog njegovog naglog razvoja, veličine i  brzine usvajanja.

Profesor ekonomije na RMIT-u Džejson Pots zauzima stanovište da pucanje bitkoin balona ne bi ni zagrebalo površinu svetske ekonomije, a kamoli da bi joj naškodilo. Pored toga, on smatra da je bitkoin isuviše mali i premlad da bi se mogao smatrati balonom.

„U slučaju pucanja bitkoin balona, oštećeni bi bili samo investitori i svi oni koji su direktno imali veze sa ulaganjem, kupovinom, prodajom ili razmenom ove digitalne valute“, rekao je Adrijen Li.

Dakle, zbog same činjenice da je bitkoin isuviše mali da bi njegovo nestajanje oštetilo svetsku ekonomiju, jednako male su i šanse da uopšte dođe do njegovog pucanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!