Finansijske usluge

Katastrofalan pad dobiti "UniCredit" banke

Italijanska banka "UniCredit" izvestila je da su njenu neto dobit u trećem tromesečju pogodili otpis udela u turskoj banci "Yapi Credit" i rezervacije za troškove vezane za kršenje američkih sankcija Iranu.

U periodu od jula do septembra italijanska banka je poslovala s neto dobiti od 29 miliona evra. U istom periodu prošle godine neto dobit je iznosila 2,82 milijarde evra.

U banci navode da su u trećem tromesečju otpisali 846 miliona evra udela u turskoj banci “Yapi Credit” i rezervirali dodatna sredstva za nagodbu u sporu s američkim vlastima o kršenju sankcija Iranu. Visina rezervacija nije navedena. Vlasti njujorškog okruga dostavile su banci 2011. godine zahtev za dostavom dokumenata vezano za niz poslova u kojima su učestovale iranske kompanije, podseća Reuters. Američko ministarstvo pravosuđa otvorilo je 2012. godine istragu, a “UniCredit” sprovodi i internu proveru kako bi utvrdili da li je njihovo poslovanje bilo usklađeno sa sankcijama.

Bančini su prihodi u trećem ovogodišnjem tromesečju porasli dva odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 4,81 milijardu evra, prenosi Seebiz.

Reuters podseća da su problemi u turskoj ekonomiji i pad lire teško pogodili bankarski sektor u toj zemlji, nadovezujući se na probleme s kojima se “UniCredit” suočava u matičnoj Italiji zbog vladinih planova opsežne budžetske potrošnje i poskupljenja troškova zaduživanja za državu.
Uprava “UniCredit”-a potvrdila je zacrtanu godišnju neto dobit za iduću godinu od 4,7 milijardi evra. Ipak, smanjili su zacrtani nivo prihoda u 2019. godini sa 20,6 na 19,8 milijardi evra, što bi značilo da će biti na nivou ovogodišnjih.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!