Društvo

Kim posetio Kinu - prva poseta nekoj stranoj državi od 2011. godine

Severnokorejski lider Kim Džong-un i kineski predsednik Si Đinping sastali su se u Pekingu kako bi osnažili bilateralne veze, potvrdile su obe strane.

Severnokorejski lider Kim Džong-un i kineski predsednik Si Đinping sastali su se u Pekingu kako bi osnažili bilateralne veze, potvrdile su obe strane.

Agencija Sinhua prenosi da je Kim boravio u nezvaničnoj poseti Kini od nedelje do srede na poziv Sija, navodi AP dodajući da je reč o prvoj poseti severnokorejskog lidera jednoj stranoj zemlji od stupanja na dužnost 2011. godine. 

Navodi se da je na tom sastanku izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsednikom Donaldom Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.  Kim je izjavio da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših severnokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.  

"Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila", rekao je lider Severne Koreje, čija je poseta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Severnoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari.  

Kineski mediji preneli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Severne Koreje i njegovoj supruzi. Kim je rekao da je poseta Kina bila njegov zadatak.Kineski predsednik je sa svoje strane prihvatio poziv da poseti Pjongjang.  

Poseta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rešavanju nuklearnog pitanja Severne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.  

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!