Razvoj

Kina bi mogla postati svetski lider po broju patenata

Kina bi za tri godine mogla istisnuti Sjedinjene Države sa pozicije zemlje s najvećim brojem zahteva za registracijom međunarodnih patenata u svetu, objavile su Ujedinjene nacije.

Prošle godine u svetu je podneto rekordnih 243.500 zahteva za registracijom međunarodnih patenata, što predstavlja povećanje od 4,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopštila je u godišnjem izveštaju Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO).

Ti patenti "predstavljaju najbolju novu tehnologiju u svetu čiji se obrisi danas naziru", kazao je šef WIPO-a Francis Gurry.

SAD je s podnetih 56.624 zahteva zadržao vodeće mesto na listi zemalja na kojem se nalaze već četiri decenije, objavio je WIPO.

Povećanje broja zahteva na globalnom nivou predvodila je, ipak, Kina, koja je pretekla Japan i zauzela drugo mesto, napominju u toj organizaciji.

Kineske kompanije i građani su podneli ukupno 48.882 zahteva za registracijom međunarodnih patenata, 13,4 odsto više nego godinu dana ranije. Samo je azijski div u 2017. godini beležio dvocifren rast broja zahteva, kao i svake godine od 2003.

"Nastave li se ti trendovi, Kina bi trebala preteći SAD u roku od tri godine i postati najveći izvor zahteva podnetih u skladu s WIPO-vom Poveljom o saradnji na području patenata", ističu iz te UN-ove agencije.

"Nemoguće je ne primetiti neverovatan preobražaj kineske ekonomije, kao i da je Kina izrasla iz pozicije pretežnog korisnika tehnologija u njihovog proizvođača", ističe zvaničnik WIPO-a.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je opravdano strahovanje američkog predsednika Donalda Trampa od kineske konkurencije, ali je kazao da je "Kina postala veliki konkurent na području tehnologije".

Globalnu listu kompanija s najvećim brojem zahteva predvode dve kineske telekomunikacione kompanije – “Huawei Technologies”, sa 4.024 zahteva, i “ZTE Corporation”, sa 2.965 zahteva.

Slede američki “Intel Corporation” sa 2.637 zahteva i japanski “Mitsubishi Electric Corporation” sa 2.521 zahtevom, pokazuje WIPO izveštaj.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!