Razvoj

Kina dobila svoj Holivud

Kina je dobila svoj Holivud, "filmski grad", veliki poput 500 fudbalskih stadiona koji je otvoren u subotu s ambicijom da privuče snimanja na tom mestu, predstavljenom kao "najveće ulaganje u svetskoj istoriji" u tom sektoru.

Potrošeno je 6,5 milijardi evra za izgradnju tog kompleksa od 376 hektara, smeštenog u letovalištu Ćingdao, na kineskom privatnom konglomeratu Vanda, inicijatoru projekta. 

Trideset studija, među kojima "najveći na svetu", veličine 10.000 kvadratnih metara, već je izgrađeno. Još deset će biti izgrađeno sledećih godina, obećava kompanija specijalizovana za nekretnine, film i sport. 

Uz lokacije za snimanje i postprodukciju, taj faraonski "filmski grad Istoka" obuhvata i dvoranu za priredbe, školu, bolnicu, luksuzne hotele i jaht klub, inspirisan onim u Monaku.

Tu je i divovski tržni centar s 360.000 kvadratnih metara. Obuhvata prodavnice, kafiće, restorane, klizalište, zabavni park, vodeni park i "najveći bioskop u Aziji". 

"To je najveće ulaganje u istoriji u filmskom i televizijskom sektoru", tvrdi Vanda. 

Kompanija koju vodi Vang Jianlin (4. najbogatiji u Kini, po Blumbergu) nije nepoznata u filmu. Producira filmove, kupila je američki lanac bioskopa AMC 2012. te otkupila holivudski studio Legendary (Jurasik park, Interstellar, Godzilla) 2016. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!