Softver

Kina ima više korisnika interneta nego što Evropa ima stanovnika

Kina ima najviše korisnika interneta na svetu, a njihov broj je u 2017. godini povećan za 5,6 odsto i krajem decembra iznosio je 772 miliona osoba, što je više od broja stanovnika Evrope, objavile su vlasti.

Ukupno 55,8 odsto od 1,4 milijarde Kineza sada se smatra korisnicima interneta, objavio je u sredu u saopštenju Centar za informiranje o internetu (CNNIC), vladino telo.

Kina je tako dobila 41 milion korisnika interneta za godinu dana, istaknuo je CNNIC, što je više od celokupnog stanovništva Kanade.

Posebno je omiljen mobilni internet: približno 753 miliona Kineza, ili 97,5 posto korisnika interneta, upotrebljava smartphone za pristup webu.

Peking drastično ograničava lokalni internet blokirajući pristup iz Kine brojnim stranim internet stranicama - Facebooku, Instagramu, Googleu, YouTubeu, Twitteru, kao i brojnim zapadnim medijima, cenzurišući strogo sadržaje na društvenim mrežama i kineskim stranicama.

Komunistički režim koji je pokrenuo ambiciozan plan "Internet Plus" svejedno otvoreno računa na razvoj snažne digitalne ekonomije, ohrabrujući inovativne start-upove i stalnu eksploziju e-trgovine.

Broj korisnika interneta koji kupuju on line skočio je za 14,3 posto u 2017. na oko 533 miliona potrošača, gotovo 68 posto korisnika koji kupuju putem smartphonea.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!