Trgovina

Kina ispostavila račun Trampu

Kina je zatražila od SAD nadoknadu na ime gubitka u trgovini zbog tarifa američkog predsednika Donalda Trampa na uvozni čelik i aluminijum.

Kina ocenjuje da je to prvi korak koji bi mogao da dovede do pravnog spora između dve zemlje u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), prenosi “Blumberg”.

Kina je u dva podneska dostavljena STO, odbacila tvrdnju SAD-a da su tarife na uvozne metale ustanovljene zbog nacionalne bezbednosti, navodeći umesto toga da one predstavljaju zaštitne mere - odnosno privremene trgovinske restrikcije, koja imaju za cilj zaštitu domaćih proizvođača, prenosi njujorška agencija.

Peking je odgovorio na akciju SAD-a pretnjom da će uvesti carine na izvoz američke robe u Kinu u vrednosti tri milijarde dolara - između ostalog na poljoprivredne, čelične i aluminijumske proizvode - a kineski ambasador u Sjedinjenim Državama je rekao da su sve opcije na stolu, iako azijska država ne želi trgovinski rat.

Prema podacima "Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju", procenjuje se da će američke tarife naneti štetu kineskom izvozu čelika i aluminijuma u SAD u iznosu od 689 miliona dolara.

"Manje od tri odsto američkog uvoza čelika dolazi iz Kine, tako da nas zaista zbunjuje kako tako niska stopa uvoza predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čunjing, na brifingu za novinare u Pekingu.

"Imamo dobre razloge da dovedemo u pitanje zakonitost i legitimitet mnogih poteza koje su Sjedinjene Države preduzele pozivajući se na nacionalnu bezbednost", dodala je ona.

Ako Sjedinjene Države odbace kinesku tvrdnju da su mere Vašingtona zaštitne, Kina može zatražiti od STO da posreduje u sporu u formalnom pravnom postupku. Kina je navela da zadržava pravo da kasnije podnese zahtev za pokretanje postupka.

"Blumberg" dodaje da je, zasebno, i Evropska unija preduzela prvi korak za zaštitu svojih proizvođača čelika, precizirajući da je Evropska komisija juče počela "zaštitno" istraživanje vezano za to da li će 25-procentna tarifa na uvozni čelik, koju je Tramp uveo prošle nedelje, preusmeriti svetske isporuke ovog metala na tržište EU.

To istraživanje je, kako napominje, deo tripartitne strategije koju je EU pripremila kao odgovor na američke tarife na čelik i namet od 10 procenata na uvozni aluminijum.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!