Berza

Kina odobrila Japanu da trguje juanom

Kina se saglasila da Japanu prvi put odobri investicionu kvotu u vrednosti 31,4 milijarde dolara za kupovinu akcija, obveznica i drugih hartija od vrednosti.

 

Kvota je namenjena ulaganjima u okviru programa "Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor", koji je donet krajem 2011. godine kako bi se omogućilo finansijskim institucijama, koje posluju na prekomorskim tržištima da tzv. ofšor juan koriste za kupovinu hartija od vrednosti u kontinentalnom delu Kine i za investicije na tržištu novca, prenosi Rojters.

Narodna banka Kine i monetarne vlasti Hong Konga dogovorile su se 2010. godine da renminbi (juan), čije je trgovanje na valutnum berzama van Kine bilo zabranjeno kineskim propisima o kontroli kapitala, bude dostupan u Hong Kongu, čime su udareni temelji ofšor juan tržišta na kojem strana fizička lica i korporacije mogu slobodno da trguju kineskom valutom. Njihovo učešće u trgovanju juanom na berzama u kontinentalnom delu Kine i dalje je ograničeno (osim za ovlašćene strane institucionalne investitore).

Kineski državni savet je naveo u saopštenju, objavljenom na svojoj internet stranici, da je premijer Li na sastanku s japanskim kolegom Šinzom Abeom takođe rekao da Kina ima pozitivan stav prema osnivanju klirinške banke za transakcije u juanima u Tokiju.

Kina će potpisati sa Japanom bilateralni valutni svop aranžman, saopštila je kineska vlada.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!