Projekti

Kina okupila oko 170 partnera u projektu "Pojas i put"

Kineska inicijativa "Pojas i put" (BRI), vredna hiljadu milijardi dolara, već je privukla skoro 170 učesnika.

Ovo je izjavio kineski predsednik Si Đinping i istovremeno obećao dalji razvoj tog projekta.

"Kina je potpisala 197 dokumenata o saradnji na projektu 'Pojas i put' sa 137 zemalja i 30 međunarodnih organizacija", rekao je kineski predsednik u uvodnom obraćanju na Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju

Razvoj te inicijative, koja ima za cilj jačanje trgovinskih veza širom sveta i povezivanje Kine sa drugim zemljama, zauzima centralni deo u planovima za otvaranje kineskog tržišta, naveo je Si, a prenosi Tanjug.

Među ostalim predloženim merama su, kako je dodao, povećanje investicija i uvoza, snižavanje tarifa, razvoj zona slobodne trgovine, poboljšanje poslovnog okruženja, kao i produbljivanje bilateralne i multilateralne saradnje.

"Sa novog istorijskog polazišta, Kina će otvoriti svoja vrata samo još šire prema svetu", poručio je Si, pozivajući druge zemlje da se "čvrsto suprotstave protekcionizmu i unilateralizmu."

Ambiciozni projekat "Pojas i put", koji je u septembru 2013. godine pokrenuo kineski predsednik Si, mogao bi da košta zvanični Peking do 1.300 milijardi dolara do 2027. godine, prema procenama banke "Morgan Stenli".

Ukupne investicije Kine u zemljama učesnicama ovog projekta već su premašile 100 milijardi dolara, a vrednost građevinskih projekata prevazilazi 720 milijardi dolara, izjavio je u septembru zamenik kineskog ministra trgovine Chen Keming.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!