Berza

Kina "oslobađa" 100 milijardi dolara - potop na berzama

Kineske berze su u padu, jer je investitore unervozila odluka Narodne banke Kine da sreže nivo obaveznih rezervi banaka u nastojanju da postakne privredni rast.

PBOC je u nedelju najavila meru smanjenja nivoa obaveznih rezervi, odnosno količine gotovine koju većina komercijalnih banaka mora da drži u centralnoj banci, navodi CNBC.

Aktuelni nivo obaveznih rezervi iznosi 15,5 odsto za velike institucije i 13,5 odsto za manje banke, a od 15. oktobra biće smanjen za 100 bazičnih poena, saopštila je centralna banka, prenosi Tanjug.

"Smanjenje obaveznih rezervi za 1 odsto je bilo neočekivano, jer će osloboditi oko 700 milijardi juana (oko 101,72 milijarde dolara) u kineski bankarski sistem", ocenjuje Fransis Lun iz kompanije Geo Sekjuritis za CNBC.

"To je zaista dosta novca. Mislim da je vlada zabrinuta da će ekonomija usporiti i da će tržište akcija pasti", rekao je Lun.

Većina berzi u kontinentalnom delu Kine je zbog takve odluke centralne banke danas u padu, pri čemu su šangajski i šenženski indeks izgubili više od 3,0 odsto vrednosti tokom trgovačkog dana.

Akcije svih vodećih kineskih banaka su takođe pale nakon odluke PBOC-a, pri čemu su deonice "Industrial and Commercial Bank of China" pale za čak 3,8 odsto, banke "China Construction Bank" za više od 4 odsto, a "Agricultural Bank of China" za 2,5 odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!