Svet građevinarstva-nekretnina

Kina promovisala najveći most na svetu

Kinezi se hvale da će most biti inženjersko čudo. Za najveći svetski most preko mora koji će povezati Hong Kong, Makao i kontinentalnu Kinu utrošena je količina čelika kojom bi se moglo izgraditi 60 Ajfelovih tornjeva.

Devet godina nakon početka gradnje 55 kilometara dugog mosta, kineska vlada ovaj je nedelje prvi put javno organizovala prezentaciju gotovo završenog projekta. 

Most će preko Biserne reke povezivati Hong Kong s južokineskim gradom Džuhajem i kockarskom enklavom Makaom. Iako još nije potvrđen datum otvaranja za saobraćaj, a pominjao se juli ove godine, zvaničnici očekuju da će biti u upotrebi 120 godina i, budući da će znatno skratiti vreme putovanja, podstaknuti eknomiju u toj oblasti. 

U gradnju je utrošeno 420.000 tona čelika što bi bilo dovoljno za 60 Ajfelovih kula, objavila je državna agencija Sinhua. 

Ukupna cena projekta, koji uključuje veštačka ostrva, gotovo sedam kilometara dug podvodni tunel i pristupne puteve, nije objavljena, ali neke procene govore o 100 milijardi juana.

Most je trebalo da bude otvoren do kraja 2017, ali rok nije postignut zbog brojnih građevinskih problema, probijanja proračuna, optužbi za korupciju i stradanja građevinskih radnika. Kad jednom bude otvoren, najduži most preko mora neće biti mesto za pešake.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!