Projekti

Kina prošle godine u Srbiju investirala više od Rusije

Direktor za naučnoistraživački razvoj u Ekonomskom institutu Ivan Nikolić je rekao da su aktuelni projekti Srbije sa Kinom vredni oko tri milijarde evra.

Nikolić je istakao da su Kinezi do sada investirali oko 600 miliona evra i da se njihove investicije u našu zemlju povećavaju u proseku između 160 i 200 milona evra godišnje.

Kako kaže, Kina je prošle godine prestigla Rusiju po nivou investicija u Srbiju i zauzela šesto mesto uloženih 177,3 miliona evra.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni Kine, nijedna zemlja skoro ne prelazi jedna odsto učešća u trgovini sa tom mnogoljudnom zemljom, prenosi Beta.

Prošle godine, Kina je sa Balkanom imala razmenu od 0,32 odsto, a sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope 1,77 odsto, rekao je Nikolić.

Kako je rekao, Kineske kompanije i to ne samo velike sve više se interesuju za vlasnička ulaganja u srpska preduzeća i njihovu dokapitalizaciju.

“Sada se govori o tome da ima oko tri milijarde ugovorenih poslova sa Srbijom i očekuje se da Kina bude među prva tri najveća investitora u našoj zemlji. Srbija je u poziciji da trasira put ulaska Kine u Evropu”, dodao je Nikolić.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!