Energetika

Kina ulaže 28 milijardi dolara u termoelektrane širom sveta

Naime, uprkos globalnom padu sveukupnih ulaganja u energiju dobijenu iz uglja, kineske banke i kompanije trenutno ulažu u prekograničnu izgradnju najmanje 16 odsto svih svetskih elektrana na ugalj. U samo tri godine u takve projekte Kina je uložila 15 milijardi dolara, a još je predviđeno 13 milijardi dolara.

“Ulaganja u ugljen dolaze u raznim oblicima, kineske banke i kompanije omogućavaju finansiranje, izgradnju i opremu, a sva ulaganja u tu rudu, koja je najprljavije svetsko fosilno gorivo, loša su za sve uključene, i za zemlju koja ulaže, odnosno Kinu, i za planetu kao celinu – izjavio je Huang Wei, aktivista Greenpeace organizacije za istočnu Aziju.

Ipak, uz ulaganja u elektrane na ugalj, Kina, takođe, investira i promoviše obnovljive izvore energije, poput solarne energije i vetroelektrana. Osim toga, Peking je izdao i smernice za prekogranična ulaganja zagovarajući ekološki prihvatljive prakse, ali one nisu obavezujuće i jedva da pružaju neki nacrt za navedeno, rekli su iz Greenpeace-a. Ugalj je i dalje kineski osnovni izvor energije.

“Ako Kina želi ojačati svoje vodstvo u klimatskoj i ekološkoj civilizaciji, ulaganja kineskih kompanija i banaka moraju se pomeriti od uglja prema obnovljivim alternativama, poput vetra i sunca i pomoći zemljama da se udalje od tradicionalnog razvojnog modela, koji žrtvuje okolinu za ekonomski napredak”, dodao je Wei.

Prošle godine je došlo do globalnog rasta potrošnje uglja nakon što je ta potrošnja dve godine bila u kontinuiranom padu, prema podacima International Energy Agency-a, koji objašnjava da je taj trend uzrokovala azijska potražnja. Naime, istočnoazijske ekonomske sile Japan i Južna Koreja, takođe, ulažu novac u fosilna goriva, prenosi.

Japan je drugi najveći investitor u prekogranične elektrane na ugalj, koji je između 2013. i 2016. godine uložio 10 milijardi dolara u projekte vezane uz ugalj i njegovu energiju, a 9 milijardi dolara predloženo je za prekogranično finansiranje projekata vezanih za naftu. Južna Koreja je u proteklih deset godina uložila 8 milijardi dolara u prekogranične projekte vezane za ugalj.

“Ugalj je finansijski isplativ, a geopolitičke pretnje za snabdevanje tom rudom su niske”, rekli su iz japanskog Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!