Razvoj

Kina ulaže 60 milijardi dolara u razvoj Afrike

Kina će izdvojiti dodatnih 60 milijardi dolara za ekonomski razvoj afričkih zemalja, obećao je kineski predsednik Si Đinping na samitu Kina-Afrika u Pekingu.

Ova podrška "uključuje 15 milijardi dolara nepovratnih sredstava i beskamatnih zajmova, kreditne linije i investicije kineskih kompanija", rekao je predsednik Kine, koja se često optužuje da svojim partnerima nameće neodrživo zaduženje, prenosi Beta.

Forum o kinesko-afričkoj saradnji okupio je u Pekingu predsednike Kine i više od 50 afričkih zemalja. Desetine afričkih vođa sastalo se sa Sijem uoči konferencije.

Si je u obraćanjuj poslovnim ljudima pred početak konferencije promovisao kinesku inicijativu da gradi luke i druge infrastrukturne objekte kao sredstvo za "zajednički prosperitet" u svetu suočenom izazovima trgovinskog protekcionizma.

Si je rekao da će kineska inicijativa "Jedan pojas jedan put" proširiti tržišta i nastojao da ublaži zabrinutost da Peking želi da izgradi strateški uticaj, obećavajući da kineske investicije dolaze bez "političkog uslovljavanja".

"Kineske investicije u Africi dolaze bez političkog uslovljavanja. Kina se ne meša u unutrašnja pitanja Afrike i ne nameće sopstvenu volju", rekao je kineski predsednik.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!