Trgovina

Kina upozorila da će prekinuti pregovore ako SAD povećaju carine

Bilo koji sporazumi koji budu postignuti neće stupiti na snagu ako se sprovedu pretnje američkog predsednika Donalda Trampa o povećanju taksa na kinesku robu.

Na to je upozorila Kina posle još jedne runde razgovora oko trgovinskog spora s Vašingtonom.

Upozorenje je izdato preko državne agencije Sinhua posle sastanka u Pekingu američke delegacije predvođene ministrom trgovine Vilburom Rosom s kineskim vicepremijerom Liu Heom na kome se razgovaralo o obećanju Pekinga da će smanjiti svoj trgovinski suficit u odnosu sa SAD, prenosi Beta.

Ros je rekao da su razgovarali o konkrentnom američkim proizvodima koje bi Kina mogla da kupi kao deo njenog obećanja da će smanjiti trgovinski višak s SAD, ali razgovori su završeni bez zajedničkog saopštenja, a nijedna strana nije objavila detalje.

"Ukoliko SAD uvedu trgovinske sankcije uključujući povećanje taksi svi ekonomski i trgovinski dogovori koje postignu dve strane neće stupiti na snagu", navodi se u kineskom saopštenju, kako prenosi zvanična novinska agencija Sinhua.

Pregovarački proces treba da bude zasnovan na pretpostavci da se ne vodi "trgovinski rat", navodi agencija.

Dve strane su u maju najavile primirje u njihovom trgovinskom sporu, međutim Trampova administracija je u utorak ponovo uputila pretnju o uvođenju kaznenih taksi na kineske proizvode. Bela kuća je dovela u pitanje status sastanka kada je u utorak obnovljena pretnja da će biti uvedene takse od 25 odsto na kineska tehnološke proizvode u vrednosti od 50 milijardi dolara kao odgovor na pritužbe da Peking krade ili pritiska strane kompanije da mu predaju svoju tehnologiju. Sastanak je ipak održan, ali je Peking saopštio da zadržava pravo da odgovori na te američke mere.

Tramp vrši pritisak na Peking da smanji svoj trgovinski suficit sa SAD, koji je dostigao rekordnih 375,2 milijardi prošle godine.

Tenzije su se ublažile kada je Kina obećala 19. maja da će znatno povećati nabavku poljoprivrednih dobara, energije i drugih proizvoda i usluga posle poslednje runde pregovora u Vašingtonu. Američki ministr finansija Stive Mnučin rekao je da je spor "suspendvan" i da će povećanje taksi biti odloženo.

Medjutim primirje je izgleda ponovo prekinuto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!