Finansijske usluge

Kineska centralna banka nakon četiri godine smanjila kratkoročnu kamatu

Kineska centralna banka smanjila je kamatnu stopu za kratkoročne pozajmice prvi put u poslednje četiri godine, u nastojanju da podrži posustali privredni rast u kontekstu otegnutog trgovinskog sukoba sa SAD.

Narodna banka Kine smanjila je kamatnu stopu za zaduživanje do sedam dana na 2,5 odsto, sa 2,55 procenata. To je prvo smanjenje te kamatne stope od 2015. godine.

U kontekstu najslabijeg rasta druge najveće svetske privrede u skoro tri decenije, kineska centralna banka početkom meseca je prvi put od 2016. godine smanjila i kamatnu stopu za srednjoročno zaduživanje. Kamata na pozajmice sa rokom vraćanja od godinu dana snižena je takođe za 0,05 procentnih poena, na 3,25 odsto.

Trgovinski sukob sa Sjedinjenim Državama, koji se odužio na skoro 16 meseci, oštro je pogodio stranu potražnju i ulaganja, podseća dpa. Pogođena negativnim posledicama tog sukoba, kineska privreda je u trećem kvartalu 2019. porasla svega šest odsto, najslabije od 1992. godine, prenosi B92.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u poslednjim projekcijama rasta za svetsku privredu objavio da očekuje usporavanje rasta kineske privrede na 6,1 odsto u ovoj godini, a iduće na 5,8.

Kako se usporava i rast drugih najvećih svetskih privreda, i druge centralne banke u svetu poslednjih meseci uvode podsticajne monetarne mere.

Tako je, između ostalih, američki Fed od početka godine smanjio ključne kamatne stope čak u tri navrata, a nove podsticajne mere nedavno je uvela i Evropska centralna banka zbog usporavanja rasta privrede evrozone.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!