Industrija

Kineska kompanija “Cijin” zainteresovana za “RTB Bor”

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se s predstavnicima kineske kompanije “Cijin”, koja je zainteresovana za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u “RTB Bor” i ulaganja od više stotina miliona dolara.

Predstavnici “Cijin majning grupe” (Zijin Mining Group Co. Ltd.) su naveli da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju “RTB Bor”, ali i za ceo region, i izrazili nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu s najvišim svetskim standardima.  

“Cijin” je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga kompanija po veličini u proizvodnji bakarne rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka.  

Namera te grupacije je, kako su naveli njeni predstavnici, da postane vodeća međunarodna rudarska kompanija kroz uspostavljanje ravnoteže između sopstvenog razvojnih ciljeva, zaštite životne sredine, obezbeđivanja nagrada za zaposlene i investitore i dobrobiti za zajednice u kojima posluje.  

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je ranije rekao da će kandidati za starteškog partnera “RTB Bor”-a biti one kompanije, koje budu spremne da dokapitalizuje borski kombinar sa 300 do 330 miliona dolara.  

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!