Saobraćaj i transport

Kineska kompanija COSCO želi Luku Ploče

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping želi da uvrsti Luku Ploče u svoje poslovne planove.

Ta kompanija radi na uspostavljanju redovnih brodskih veza kojim će ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine, potvrdio je u Sarajevu Vladimir Lekić, direktor regionalnog predstavništva ove kompanije koja raspolaže trećom po veličini trgovačkom flotom na svetu.

"BiH je za nas zanimljiva jer postoji mogućnost korišćenja različitih ulaznih luka za tržište, na tom planu mi trenutno nudimo servis preko luke Rijeka, a u nekom narednom periodu govorićemo o uvođenju servisa na Luku Ploče, koja je jako značajna", kazao je Lekić.

Istakao je da je COSCO kompanija, koja je i ranije bila prisutna u BiH, kontrolišući tržište iz susednih zemalja, a odluka da direktno uđu u BiH u vezi je s Inicijativom „Jedan pojas, jedan put“, ali i u vezi s velikim prisustvom kineskih kompanija.

"Predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH, lokalnu podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju, podršku pri generisanju dodatne vrednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku okrenutost prema BiH špediterima", kazala je šefica predstavništva COSCO Shipping Dragon Maritime za BiH Meliha Mujezinović, prenosi Seebiz.

"Vizija naše kompanije u potpunosti sledi viziju Kine i mi smo uvereni da će „Pojas i put“ doneti ekonomski napredak za BiH – COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda, a u planu su razvoj i ulaganjima i u BiH", istakla je Mujezinović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!