Industrija

Kineska kompanija “Zijin Mining” ponudila 1,41 milijardi dolara za preuzimanje kompanije “Nevsun”

Kineska kompanija “Zijin Mining Group” ponudila je preuzimanje “Nevsun Resources”, rudarske kompanije koja razvija projekat nalazišta bakra Čukaru Peki u Boru i rudnik Biša u Eritreji, saopštila je kompanija “Nevsun”.

Obe strane su sklopile sporazum prema kojem će “Zijin” dati ponudu za preuzimanje svih emitovanih akcija “Nevsuna” po ceni od šest kanadskih dolara po akciji, tako da je ukupna ponuda vredna 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara), a biće dostavljena najkasnije od 18. septembra.

“Nevsun” je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije “Rakita Exploration”, i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju, navodi se u saopštenju.

Ta kompanija upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

Odbor direktora “Nevsuna” jednoglasno je preporučio akcionarima kompanije da prihvate ponudu “Zijina” i odbiju neprijateljsku ponudu za preuzimanje koju je uputila kompanija “Lundin”, a koja ističe 9. novembra, prenosi Beta.

Ponuda “Zijina” je uslovljena minimalnim zahtevom za otkup 66 odsto akcija kompanije “Nevsun”.

Predsednik “Zijina” Čen Djinghe je rekao da ta kompanija posle preuzimanja “Nevsuna” namerava da u Srbiji na projektu Čukaru Peki brzo razvija Gornju zonu i u njoj otpočne proizvodnju bakra, kao i da nastavi da unapređuje i definiše prvoklasne potencijale nalazišta Donja zona.

Kompanija “Zijin” je pobednik na tenderu za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i ugovor bi uskoro trebalo da bude potpisan.

To je vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina, a njena vrednost na berzi je približno 10 milijardi dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!