Projekti

Kineski "Put svile" preko Trsta ulazi u EU

Vest da se Italija, inače treća najveća ekonomija evrozone, i članica G-7, sprema da krajem ovog meseca potpiše memorandum o razumevanju sa Kinom o pristupanju projektu “Put svile” (IPP), prvi je objavio londonski "Fajnenšel tajms". Prema nezvaničnim najavama iz Rima, svečano potpisivanje tog memoranduma uvršteno je u satnicu prve posete kineskog predsednika Si Đinpinga Italiji 22–23. marta.

Mogućnost da Italija postane prva velika ekonomija Zapada, koja pristupa kineskoj IPP, smesta je izazvala oštre reakcije Vašingtona i Brisela.

"Vašington “Pojas i put” vidi kao inicijativu Kine za interese Kine. Sumnjičavi smo da će podrška italijanske vlade (toj inicijativi) doneti bilo kakvu ekonomsku korist italijanskom narodu, dok bi na duge staze mogla okrnjiti ugled Italije na međunarodnoj sceni", upozorio je Geret Merkis, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, prenosi Politika.

Evropska komisija (EK) poručila je Konteovoj vladi da bilo kakva saradnja Italije i Kine u okviru Inicijative "Pojas i put" treba da se pridržava "tržišnih pravila, kao i međunarodnih i EU standarda".

Briselski portal „EURACTIV” juče je ekskluzivno objavio detalje tekuće verzije tog memoranduma, koji najavljuje da će Kina i Italija „promovisati sinergije i jačati komunikaciju i saradnju” i zajednički snažiti „dijalog o tehničkim i regulatornim standardima”.

Iza ovih opštih formula, verzija memoranduma koja je procurila u javnost najavljuje, između ostalog, i nove investicije kineskih kompanija u luci Trst. Strateška luka na severu Jadrana – i jedna od najvećih na Mediteranu – osim što je lane pretovarila 62,7 miliona tona razne robe, istovremeno ima pružne veze sa centralnom i severnom Evropom, podseća „EURACTIV”.

Prema informacijama briselskog portala, budući memorandum razmatra i mogućnosti saradnje italijanske namenske industrije sa kineskim partnerima, zajedničke projekte u elektronskoj trgovini i u infrastrukturi.

Vang Ji, kineski ministar inostranih poslova, obratio se vladi Đuzepa Kontea, nakon oštrog protivljenja Vašingtona i Brisela planovima Rima da se priključi Inicijativi "Pojas i put" rečima: “Italija je nezavisna država. Verujemo da će se Rim držati odluke koju je samostalno doneo”.  

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!